Wysłany: Pon Lip 07, 2008 18:03 [R75] Cały czas świeci się kontrolka hamulców
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Po uruchomieniu silnika na wyświetlaczu komputera pojawia się komunikat "BREAK FAULT", który następnie znika i przechodzi w świecącą się kontrolkę hamulców. Sprawdzałem, nie jest to spowodowane brakiem płynu hamulcowego lub zaciagnięciem hamulca ręcznego. Dowiedziałem sie, że kontrolka ta odpowiada za układ EBD. Hamulce sprawdzałem na stacji diagnostycznej i są w porzadku. Może ktoś wie jak to naprawić lub miał podobny przypadek.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 10, 2010 21:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 18:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
kontrolka od hamulców może się świecić (i powinna) jak jest zdarty lub odpięty czujnik grubości klocków, czujniki są w prawych kołach, dwa i z tego co mi się obija to można je wymienić bez zdejmowania zacisków, a może któryś się wypiął na wtyczce, wtyczki są w okolicach nadkoli, najlepiej na podnośniku to zrobić.
Witam to 100% czyjniki klocków. Jak klocki są zjechane, to czujnik się przeciera o tarczę, jeśli zapali się tobie kontrolka to znaczy że masz do wymiany klocki, jak i czujnik. Czujnika nie da się zregenerować. Jak nie masz kasy to możesz go odciąć a przewojy zmostkuj i będzie ok. To znaczy przestanie się tobie palić kontrolka. Czujniki są dwa jeden z przodu a drugi z tyłu, oba są po prawej stronie.
Mam problem zaświeciła mi się kontrolka ABS i hamulca ręcznego do tego jak gasze samochód na zapalonych swiatłach to auto wcale nie gasnie nawet jak wyciagne kluczyki ze stacyjki dopiero po zgaszeniu świateł auto samo gasnie. Czy ktos wie czy w okolicach Krakowa jest jakis dobry mechanik który robi ROVERKI .
Ta kontrolka nie jest odowiedzialna za zużycie klocków. Zużycie klocków wyświetlany jest komunika Break Pads low i w żóttym kolorze. Oczywiście sprawdzałem czujniki klocków i to nie jest to. Z tego co się mogę tylko domyślać to może chodzić o rozdział siły hamowania.
[ Dodano: Pią Wrz 12, 2008 20:41 ]
Ponawiam temat, może ktoś przeczyta kto miał podobny problem. Wykluczyłem kontrolke hamulca ręcznego oraz zbiorniczek płynu hamulcowego. Pozostaje chyba tylko rozdział siły hamowania, ale gdzie ma czujnik ? A może to jakieś błędy, które nalezy wykasować ?
[ Dodano: Pią Wrz 12, 2008 20:41 ]
Ponawiam temat, może ktoś przeczyta kto miał podobny problem. Wykluczyłem kontrolke hamulca ręcznego oraz zbiorniczek płynu hamulcowego. Pozostaje chyba tylko rozdział siły hamowania, ale gdzie ma czujnik ? A może to jakieś błędy, które nalezy wykasować ?
Witam,
Ja mam podobny problem tylko że nie zawsze to mi się dzieje czasami podczas jazdy się zapali ... być może to zbyt mało płynu ale dzisiaj sprawdzałem i co prawda nie jest na maxa brakuje mu jakieś 3 cm... ale wydaje mi się że to nie to (było by zbyt proste) - no ale doleję płynu i zobaczymy? czy naprawdę nikt nie miał podobnego problemu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum