Pomógł: 31 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 381 Skąd: ANGLIA
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 22:21 Sony XM 2025-Wzmak
Witam kupiłem taki mały wzmacniacz za przysłowiową złotówkę(niby stary,dobry i "prawdziwy"wzmak-nie to co teraz robią).
Sony XM 2025 niby po mosktu ma mieć 110W,ale ja tu raczej myślę o zasileniu dwóch głośników w drzwiach(nie ma konkretnej opcji-pytanie tylko czy to "zagra" )
Warto go gdzieś montować,czy raczej śmietnik
Dzięki za podpowiedzi
_________________ HMMM czy dobrze zrobiłem???...Tak!-ale i tak chcę z powrotem Land Rovera
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 22:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
boss.007 jest to wzmacniacz ze starszej serii sony który GRA w przeciwieństwie do xplod`ów itp.
Sony XM jak i ES to bardzo fajne piece. Ja tym wzmacniaczem spokojnie bym zasilał głośniki przednie. To jest dobry oldschool.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
boss.007 jest to wzmacniacz ze starszej serii sony który GRA w przeciwieństwie do xplod`ów itp.
Sony XM jak i ES to bardzo fajne piece. Ja tym wzmacniaczem spokojnie bym zasilał głośniki przednie. To jest dobry oldschool.
chcesz zasilac przody 20w rms to 3w wiecej niz radio w mostku ma cale 50w rms - dane wg manuala... Sztuka dla sztuki...
ten wzmak raczej jest przeznaczony do bi-ampingu w polaczeniu z np xm-6020 mozna zasilic na aktywnej zwrotce jakis zestaw 2way.
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
michone, słuchaj chłopie obserwuje to co tutaj piszesz i w wielu kwestiach się zgodzę ale są takie o których bym toczył z Tobą wojnę. Może dla Ciebie liczą się tylko Waty ale zapewniam Cię że ten parametr nie jest jakimś guru w ocenie wzmacniacza. Miałem kilka wzmacniaczy które dysponowały 40-50W a grały dużo lepiej niż jakieś popierdułki ze 100 czy nawet 150W.
Przy jakich zniekształceniach jest te 17W w radiu w jakiej normie pomiaru a w jakich normach w tym soniaku?
Już nie wspomnę o starych wzmacniaczach oriona, soundstreama które rozwijały niewiele większe moce niż te sony a grały....
Tym bardziej że nie wiadomo jakie głośniki ma kolega boss.007 w aucie jako system przedni.
Co do Hifonics`a to jak jesteś w anglii to szukałbym subwoofera firmy Vibe. Albo Black Air albo Space. Z tym że ten wzmacniacz sony do tego się nie nada. Do zasilenia głośników przednich będzie jak znalazł.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
michone, słuchaj chłopie obserwuje to co tutaj piszesz i w wielu kwestiach się zgodzę ale są takie o których bym toczył z Tobą wojnę. Może dla Ciebie liczą się tylko Waty ale zapewniam Cię że ten parametr nie jest jakimś guru w ocenie wzmacniacza. Miałem kilka wzmacniaczy które dysponowały 40-50W a grały dużo lepiej niż jakieś popierdułki ze 100 czy nawet 150W.
Przy jakich zniekształceniach jest te 17W w radiu w jakiej normie pomiaru a w jakich normach w tym soniaku?
Już nie wspomnę o starych wzmacniaczach oriona, soundstreama które rozwijały niewiele większe moce niż te sony a grały....
Tym bardziej że nie wiadomo jakie głośniki ma kolega boss.007 w aucie jako system przedni.
Co do Hifonics`a to jak jesteś w anglii to szukałbym subwoofera firmy Vibe. Albo Black Air albo Space. Z tym że ten wzmacniacz sony do tego się nie nada. Do zasilenia głośników przednich będzie jak znalazł.
pytam sie poraz kolejny miales ten wzmak w rekach?? daje on 20w przy znieksztalceniach 0.1thd czyli tak jak radia przy normie DIN.
Ale juz nie o to chodzi, wiem ze to dobra seria sony, jakbys przeczytal to napisalem zeby rozebral i zobaczyl czy siedza tam kultowe sankeny i czy jest przetworka. tak jak mialo to miejsce w xm-4040, 6020, 10020 to byly kultowe modele xes-1m.
Widze sie sie spieniles, wyluzuj troche, a zauwazyles ze ten wzmak nie ma zadnego filtra?? zeby go sensownie wykorzystac treba miec aktywke czy to w radiu czy w dsp. Ostatnio dodalem w okazjach aktywna zwrotke alpine za 60zl.Dopiero wtedy mialo by to jakis sens.
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 12:12
Wyluzować proszę
To tylko stary soniak,ale czytam każde opinie
Postanowiłem "uzbierać" troszkę sprzętu i zrobić grającego MiniMorisa(starego),no i właśnie chodzi mi taki mały oldschool
Nowe modele odpadają
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi
_________________ HMMM czy dobrze zrobiłem???...Tak!-ale i tak chcę z powrotem Land Rovera
boss dokup sony xm-4040 w mostku ma 2x80. Aktywna zwrotke mozna kupic przy dobrym wietrze za 50-100zl. Wtedy mozna zrezygnowac z gotowych zestawow i zlozyc sobie samemu fajny zestaw na przod
Chyba ze masz zamiar uzycie jaiegos decka wtedy na poczatek to i te 2x20 bedzie potrzebne
michone chyba mnie spienionego nie widziałeś
XM2025 nie miałem w rękach. Miałem za to 4040 6020 i obecnie mam M1. Pomijając M1 cała reszta XM`ów jest bardzo fajna. Kumpel ma przód w bi ampie właśnie na Sony XM i również jest zadowolony. Mowa oczywiście o XM`ach ze starej serii a nie nowych różowych xplod`ach.
Kolejne pytanie to po co zwrotnice w piecu szczególnie gdy zaczyna się zabawę z audio? Nie rozumiem takiego podejścia gdy człowiekowi który dopiero zaczyna się w to bawić wciska się bi ampingi dzielenie pasma przez dodatkowe zwrotnice/procesory. Na początek zwykła pasywka na oryginalnych zwrotnicach systemu w 100% wystarczy. Żeby dobrze podzielić pasmo trzeba mieć łap na karku i dobry słuch by umieć wychwycić wszelkie podbicia i inne niedoskonałości.
Uważam również że metoda małych kroczków jest najlepsza. Wtedy człowiek wie że te klocki które ma grają na prawdę dobrze. Zresztą tyczy się to nie tylko CA. Takie podejście nie wymusza wyrzucania od razu XXXXzł tylko można powoli ulepszać modyfikować swój system.
Dlatego uważam że ten niepozorny wzmacniaczyk na początek będzie jak znalazł.
R200 Coupe Turbo & V8
jasne ze sie stoba zgodze. Tylko w przypadku gdy mamy do dyspozycji 20w lepiej jest uzyc filtra hi-pass zeby odciazyc i glosniki i wzmaka od czestotliwosci ponizej 80-100hz. Pomijajac zwrotke to koszt filtra to ok 60-80zl.
Widze co dzieje sie z glosnikami kiedy w radiu odetne je na 120hz a kiedy leca calym pasmem.
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 14:11
OK-już dostałem wzmaka i normalnie szok stan kolekcjonerski,wygląda jak ze sklepu
SONY XM-2025-MOSFET-2 channel bridgeable power amplifier.Made In Japan.
Rozkręciłem i oto fotka:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum