Typ: T Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Witam,
Jak w temacie, trochę mi buczy ostatni tłumik, zastanawiam się czy to robic czy wymienić, ale z tym drugim to chyba problem, bo na pierwszych tłumikarniach z google nie ma tłumików do 75 może ktoś wie gdzie i za ile można dostać?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 21:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 10:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jakosc tlumikow BOSALA nie jest najlepsza, dlugo na tym nie pojezdzisz. pozdro
A istnieje jakaś alternatywa? Ja u siebie końcowy wstawiłem PolmOstrów, rok później trzeba było wymienić środkowy - dostępny był jedynie Bosal (i to na zamówienie).
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 08:47
Kris, w ubiegłym roku założyłem Walkera.Był głośniejszy, ale z czasem się wyciszył ,albo ja się przyzwyczaiłem. Rozbebeszyłem oryginalny,wyczyściłem i przygotowałem do naprawy ale wszyscy po oględzinach mówią , że szkoda czasu na naprawę.
Kris, w ubiegłym roku założyłem Walkera.Był głośniejszy, ale z czasem się wyciszył ,albo ja się przyzwyczaiłem. Rozbebeszyłem oryginalny,wyczyściłem i przygotowałem do naprawy ale wszyscy po oględzinach mówią , że szkoda czasu na naprawę.
No ja właśnie też się zastanawiam czy go nie zdjąć i nie pospawać bo to jakas mała dziurka.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 11:46
Wszystko zależy od stanu "bebechów".Znałem fachowca dla którego naprawa nawet bardzo "ulatanego" tłumika była bedką.Facet potrafił dorobić cały wydech do niestandartowego samochodu i wychodziło taniej niż oryginał.Dlatego warto spróbować.
Wszystko zależy od stanu "bebechów".Znałem fachowca dla którego naprawa nawet bardzo "ulatanego" tłumika była bedką.Facet potrafił dorobić cały wydech do niestandartowego samochodu i wychodziło taniej niż oryginał.Dlatego warto spróbować.
też mialem takiego kolesia, dzięki niemu przelatałem swoim pierwszym Roverem 160 tysięcy bez wymiany tłumika, bo tam w okrąglaku tylko na rurach robiły mi się dziury, spawal migomatem ze trzy razy.
Ale teraz pojechał do angli za chlebem
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 14:31
Naprawić się da , tylko na jak długo.Praktycznie trzeba odtwarzać cały tłumik , mieć cienką blachę aluminizowaną lub nierdzewkę i materiał wyciszający E-Glass , wełnę bazaltową itd. Przynajmniej ja tak chcę zrobić , bo samo zaspawanie dziur to nie problem.
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 15:20
Nie,no ja mam na myśli właśnie odtworzenie wydechu z nowego materiału.Zaspawanie dziury nic nie da,chyba,że tłumik jest prawie nowy i był uszkodzony mechanicznie.Kiedyś na Słowacji urwałem ostatni tłumik w Peugeocie i po powrocie do kraju założyłem nowego walkera z braku czasu.Stary dałem do pospawania.Na walkerze pojeździłem kilkanaście miesięcy,a stary(połatany)służył mi jeszcze 5 lat i poszedł z autem do klienta.
Od momentu jak kupiłem mojego R noszę się z zamiarem odgrzania znajomości z gościem o którym wcześniej pisałem i zlecenie mu zrobienia ostatniego tłumika-bo nie wygląda ciekawie i lada chwila może się skończyć.Nawet,gdyby nie zrobił go pięknie,to i tak w naszych autach wydechu nie widać,a gwarantuję że na czymś takim pojeżdżę do końca życia mojego R.Moim zdaniem warto wejść w takie coś.
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 15:16
Sprawa szczęścia.Mam trochę w tej kwestii doświadczenia i uważam Walkery za takie sobie,więc jeśli cena byłaby porównywalna,stawiałbym na doróbkę z dobrej blachy nierdzewnej-wytrzyma więcej i to bez dwuletniej gwarancji.Pracuję przy nowych technologiach spawalniczych,mam też kontakt w Magneti Marelli w Sosnowcu(oni robią wydechy dla fiata,opla i tym podobnego złomu),więc tym bardziej zlecę "wyprodukowanie" tłumika panu Heniowi.Wiele rzeczy dorabianych przez naszych wspaniałych rzemieślników jest lepszych niż oryginały.
Ja mam taki tlumi9k walkera już ponad rok i szczerze to buczy on bardzo głośno. Przy 80-100 km/h mam ochotę wywalić go na śmietnik bez zastanowienia. Niestety, nie mogę znaleźć nic innego
Ja mam taki tlumi9k walkera już ponad rok i szczerze to buczy on bardzo głośno. Przy 80-100 km/h mam ochotę wywalić go na śmietnik bez zastanowienia. Niestety, nie mogę znaleźć nic innego
NO to kaplica bo ostatnio zaczyna mi troszkę głośniej wydech pracować i trzeba będzie pewnie coś pomyśleć.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum