Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 53 Skąd: Berlin
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 16:39 [R416] 2 butle LPG
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
hej powiedzcie mi czy mozna miec zamontowane dwie butle LPG w samochodzie. jak tak to jaka byscie radzili mam hatchbak i jedna butla jest juz w kole zapasowym a druga
takie cos
http://allegro.pl/item594...mnosc_50_l.html
Lapa, 10km w jedną stronę do stacji LPG? wydaje mi się, że montowanie kolejnego zbiornika nie jest specjalnie potrzebne moim zdaniem. Jeżeli już bardzo chciałbyś, to pamiętaj, że każda butla musi być nie starsza niż 10lat, mieć dokument potwierdzający legalność - tzw. paszport (bez tego nie zrobisz przeglądu technicznego). Dodatkowa butla to dodatkowe obciążenie, a z tego wynika również "kropelkę" wyższe zużycie propan-butanu...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 19:54
Lapa napisał/a:
mam hatchbak i jedna butla jest juz w kole zapasowym
Domyślam się, że to 42l butla czyli ma 36l realnej pojemności. Dla mnie w zupełności wystarcza. Nie możesz po prostu wcześniej tankować? Poza tym jak pojedziesz 10km na benzynie to nic Ci się nie stanie, przeczyścisz wtryskiwacze , dasz popalić Roverkowi.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 53 Skąd: Berlin
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 20:20
mi pelen bak wystarczy na 300 km jakies 31 l wejdzie troche mi to malo przydalo by mi sie jeszcze jakies 30l jak jestem w trasie to niejest zbytnio gdzie tankowac a tak to by mi gazu starczylo na jakies 600-700km taka opcja by mi pasowala...
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 16:24
Może po prostu wymontuj butle z miejsca koła zapasowego, wsadź tam koło i zamotuj w bagażniku butlę 60-70 litrową jak pisał kolega gpredki. Innej możliwości nie widzę.
Lapa sorry ale swoim pomysłem rozbawiłeś mnie do łez
coś kosztem czegoś czyli wywalasz butle z koła i montujesz 70l walec ale bez możliwości kombinacji wyjmowania kiedy ci się to podoba i po sprawie
innego wyjścia nie ma i pomyśl o czymś innym nie związanym z butlami LPG
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 16:50
szosownik napisał/a:
Lapa sorry ale swoim pomysłem rozbawiłeś mnie do łez
coś kosztem czegoś czyli wywalasz butle z koła i montujesz 70l walec ale bez możliwości kombinacji wyjmowania kiedy ci się to podoba i po sprawie
innego wyjścia nie ma i pomyśl o czymś innym nie związanym z butlami LPG
pewnie mam sobie kupic diesla ktory jest lepszy bo ekonomiczny :)
wydaje mi sie ze to jest podstawą akceptacji technicznej istalacji ze butla nie moze byc wyjmowana tak ot sobie, da sie miec 2 butle, ludzie w niektorych dostawczakach z roznych powodow to stosuja, w osobowce to tez dobry pomysl jak ktos duuuuuzo jezdzi bez wielu bagazy i ma slaby dospet do stacji lpg. w polsce wydaje sie to bez sensu, bo stacji jest mnostwo, no ale nie wiem jak jest w niemczech.
nie mowcie ze ma sobie chlopak kupic diesla jak juz ma pb/lpg to nic nie wnosie od dyskusji!
dobrym pomyslem bylaby butla walcowa 60-70l za tylna kanapa a tą co jest zdemontowac i wsadzic tam koło zapasowe, cos jeszcze z tego baraznika zostanie. no ale z lpg zawsze tak jest - cos za cos - oszczednosc kosztem bagaznika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum