Wysłany: Nie Mar 29, 2009 22:13 [MG ZR] Ile palą 2.0 TD ?
Witam
Ile palą MG ZR z dieselkiem 2.0 ?
P.S. nie interesują mnie dane katalogowe bo to jest jedynie wesoła twórczość producenta zwykle nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością
P.S.S. Z góry dziękuje za odpowiedzi typu "tyle ile mu się wleje" i temu podobne.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 29, 2009 22:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dokładnie tak... CDT 2.0 po miescie tak średnio 7 w zależności jak też dajesz kopa z miejsca a na trasie jechałem spod czeskiej granicy z Chałupek nad morze do Dzwirzyna to średnia 5l...jechałem w nocy i tez na 11-tce nie pogonisz tak 120 moim zdaniem jak na taki komfort to rewelka
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
szczerze mówiąc ja po swoim też spodziewałem się że będzie palił mniej
były właściciel zapewniał mnie że spali mi maksymalnie 6-6,5 litra/100km
a tu wychodzi różnie nawet i 8l
raz w trasie spalił mi 6 litrów ale naprawdę musiałem jechać jak dziadzia na rencie
w porównaniu z silnikiem TDI VW który przy ciskaniu pali 6-6,5l to Rover nie lubi ostrzejszej jazdy bo zaraz daje to odczuć po spalaniu
8 po mieście zimą na niedogrzanym silniku sie zdarza
Brt nie mowa tu o zimie mi tyle wyszło w okresie letnim a teraz już go nawet nie sprawdzam bo nie chcę się denerwować
przyzwyczaiłem się że ile mu wleje tyle opyli
Przepraszam, ale muszę się wtrącić:
1. kolega pytał o diesla 2.0 w MG ZR
2.
szosownik napisał/a:
Rover nie lubi ostrzejszej jazdy bo zaraz daje to odczuć po spalaniu
szosownik napisał/a:
a teraz już go nawet nie sprawdzam bo nie chcę się denerwować
Niezadowolonym polecam przesiąść się na autko z silnikiem benzynowym Panowie, dyskusje na temat spalania w dieslu mogą być prowadzone tylko z myślą przewodnią "czy silnik pracuje i spala poprawnie" a nie "czy spala za dużo". Żaden diesel nie spali za dużo, bo od tego są silniki benzynowe Nie marudzić mi tu, że 8l po mieście to jest dużo!!
(Uwielbiam czytać narzekania posiadaczy diesli, że palą za dużo. Wybaczcie mi mój sarkastyczny wtręt do dyskusji ).
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 11:14
U mnie:
trasa - 4,7
miasto w zimie - 7,5
miasto obecnie - 6,5
Jazda w miarę dynamiczna, tzn. nie gniotę go za specjalnie, ale też nie jestem zawalidrogą. Innymi słowy: płynna jazda w ruchu miejskim. ZR jest nieco lżejszy niż ZS, wiec odejmij jakieś niewielkie wartości (0,2-0,3l) od tego co podałem powyżej.
[ Dodano: Pon Mar 30, 2009 13:17 ]
Mała poprawka. Nie miałem przy sobie paragonu za wczorajsze tankowanie. Po przeliczeniu spalanie po mieście wychodzi 6,39 (734km na 46,98 litrach). Nie jest źle Na początku (zaraz po zakupie) palił mi więcej - trzeba czasu żeby nauczyć się jeździć diesel'em
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Dzięki wszystkim za pomoc
mam na koniec jeszcze jedno pytanko
o ile mniej spali R25 w porównaniu z MG ZR zakładając ten sam styl jazdy i podobne prędkości
nie ukrywam że auto będę wykorzystywał prawie wyłącznie do dojazdów do pracy (2-3 osoby 80 km w tym jakieś 25 w mieście 5 dni w tygodniu) wiec zużycie paliwa i łatwość zaparkowania to podstawowe kryteria.
Z tego co wiem to iDT pali odrobinę mniej niż SDI, a właśnie o iDT pyta kolega.
Otóż ja na odpiętej przepływce robię teraz 7 litrów pod mieście (normalnie ok. 6,5). Styl jazdy można nazwać mieszanym Zależnie od nastroju - raz gazuje, raz jadę godzinę ciągle zmieniając bieg przy 2 tys. rpm. Ogólnie żeby jeździć dieslem oszczędnie trzeba się wprawić - zmiana przy 2 tys. obrotów i wtedy wskazówka bardzo powoli leci w dół To też zależy od nogi - mój ojczulek szanowny po mieście miał lekko poniżej 6 litrów, z kolei, gdy ja przejąłem R pali już ok. 0,5 litra więcej, nawet jeśli jeżdżę oszczędnie. Skąd ta różnica? Otóż ojciec lekko wciska gaz, dość powoli się rozpędzając, a ja myk myk myk, niby zmiana przy 2 tys obrotów, a zaraz 70 km/h. Ja z kolei często i gęsto hamuje silnikiem, co zmniejsza spalanie
Tak więc średnia, średnią, silnik ten sam, a jednak ludziom zupełnie inaczej palą.
Jak będziesz jeździł tyle Ci spali, ale jak koledzy wyżej napisali, nie jest to dużo, a z dynamiką w tym samochodzie nie jest źle
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 23:08
Krzysi3k5 napisał/a:
Otóż ojciec lekko wciska gaz, dość powoli się rozpędzając
Ja na początku też tak jeździłem i spalał 7,5 a przy "najgorszym" tankowaniu 7,8. Teraz zmieniam biegi jak poprzednio przy 2-2,2 tyś, mocno wciskając pedał gazu i pali zdecydowanie mniej.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum