Wysłany: Pon Mar 30, 2009 22:58 [R25 2.0 IDT]Czy to może być przegub ?
Witam
W moim Roverku R25 2.0 IDT od zakupu mam następujący problem i nie wiem czy to może być przegub czy coś innego. Problem pojawia się tylko gdy skręcam w lewo i słyszę takie tyrkotanie bardzo dobrze to słychać na rondzie. Co dziwne nie słychać tego jak wrzucę luz czy jadę na 1. Może ktoś doradzi ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 22:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dołączam się do pytania.
U mnie ten dźwięk przypomina jak by jakaś metalowa część uderzała o spód auta (oczywiście gdy ostro skręcam w lewo i wystarczy ze lekko dodam gazu)
oczywiście stukanie słychać z okolicy prawego koła
Czy to przegub ? W moim poprzednim autku ( tico ) gdy mi poszedł przegub schłychać było bardziej jakby rzegotanie a nie stukanie.
tak pomyslalem, ze jeszcze drazek reakcyjny. mozesz zawsze podjechac na stacje diagnostyczna i ci zobacza na szarpakach, jakies 15-20 pln i bedziesz wiedzial co i jak
wadowice na pewno sie zmieszcza w podpisie
pozdro.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
skoro na luzie nie słychać to na 99% przegub
wymiana nie jest zbyt skomplikowana, ale część trochę kosztuje
sprawdź najpierw, czy ta harmonijkowa guma przy kole nie jest porwana i smar nie wyfrunął, jeśli wyfrunął, ale niezbyt dawno temu, to można wyczyścić i nalożyć świeżego, i założyć nową gumę, może przegub jeszcze będzie żył
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 19:54 ...
Popatrzyłem dzisiaj na te gumy i są wporządku tzn całe. I mam pytanie czy się je jakoś odróżnia prawy i lewy ? czy pasuje jeden do lewego i prawego koła ? I czy może strzelać ten wewnętrzny ?
Ja u siebie zaobserwowałem, że jak do oporu skręcam kierownicę i daje gazu to mi coś w kole hałasuje... Przy zawracaniu dziś zauważyłem. W prawym kole na pewno, a czy w lewym nie jestem pewien. Też mam gumki sprawdzać?
Witam! U mnie jest chyba podobny problem. Mianowicie przy skrecie kierownicy (dosyc mocnym) czasem zaczyna cos mocno jakby szarpac, tak jakbym w cos uderzyl.
Czy to przegub. Jaki koszt robocizny za takie cos sie nalezy, chcialem to robic we wroclawiu na chalupniczej bo zajmuja sie roverami ale opinie na tej stronie nie sa przychylne lekko mowiac. Z gory dzieki za odpowiedz.
ja tez takie cos miąłem - przy skręcie cos ocierało - wizualnie wszystko wyglądało ok, odgiąłem trochę osłonę tarczy i wszystko jest juz ok - a przy zdjętym kole nic nie wskazywało na to żeby to ona ocierała a tak było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum