Wysłany: Wto Mar 31, 2009 22:30 [R75] Nie odpala na zimnym silniku
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
prosze do rade... posiadam Rovera 75 1.8 benzyna z gazem, wymienilem pompe, filtr paliwa oraz swiece, 2 elektryków stwierdzilo ze w elektronice nie ma zadnych bledów a samochod dalej nie odpala na zimnym co to moze byc?? jak sie uda odpalic to dziala bez zarzutu przy cieplym silniku pali na dotyk.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 19:04, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 22:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdź czujnik temp. cieczy chłodzącej. W tych silnikach są dwa, jeden dla silnika (ten sprawdź) drugi do wskaźnika na kokpit. Przede wszystkim jego złączkę (jeden konektor tam idzie). Jak złączka będzie OK a ten nie będzie palił, to możliwe, że czujnik zwariował.
To jest termistor, o dziwo, w moim Poldoroverze mam polski, produkcji Pafal. Zapewne w Twoim też taki jest. Delikatne toto jest, w środku składa się ze stosiku takich pastylek. Może toto zaniemóc. Koszt nowego (o ile ten z Poldorovera pasuje do silnika 1.8) to max. 30 PLN.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Na zimnym silniku sonda lambda jest przez komp silnika omijana i nie bierze udziału w dozowaniu ilości paliwa.
Tu raczej trzeba się brać za czujnik temp. cieczy chłodzącej, przeznaczony dla kompa silnika (są dwa, bo drugi dla wskaźnika na kokpicie). A potem za układ biegu jałowego silnika (silniczek krokowy, czystość, sprawność, wiązka sterująca, itd..)
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
po podłączeniu do kompa wykazalo ze w komoze silnika jest 100 stopni a samochod nie byl odpalany od 2 dni, to juz raczej pewne ze czujnik temperatury ale teraz mam pytanko sa dwa niebieski i brązowy dobrze mi sie wydaje ze niebieski jest od wskaznika na desce a brazowy odpowiada za polaczenie z kompem??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum