maco, nie wiem, czy to zamek czy nie, w każdym razie jak naciskam guzik, aby otworzyć klapę, to jest bez oporu, gdzie w momencie otwarcie powinienem poczuć na tym guziku lekki opór i wtedy naciskasz i się otwiera...
Zamek w klapie o ile nie masz centralnego jest tak skonstruowany, ze podczas przekrecania kluczyka musi plastikowa zapadka zrownac sie z powierzchnia zamka obracajacego. Jesli sie nie zrowna bedziesz mial efekt caly czas, jakby zamek byl zamkniety. Probowalem to juz wiele razy naprawic i za cholere sie nie udawalo.
Smarowalem, czyscilem, pilowalem... nic nie pomaga. Strach zamykac go z kluczyka.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Hahaha identyczny problem wczoraj sie bawiłem z tym i oto wnioski: linka na koncu przy zamku trzyma się na takich jakiś tam grzybnikach i okazało się że są one poprostu zjedzone przez rdze i w ogole nie trzyma się jeśli chcesz moge potem zdjecia wrzucić jak to u mnie wygląda itp itd
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Ehem problemu nie rozwiązałem - narazie klapa jest zatrzasnieta jak wróce do domu kolo 18 to moge wrzucić fotki jak to u mnie wygląda bo obecnie jestem w pracy
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
A więc (moim zdaniem więc mogę sie mylić i nie chce nikogo w błąd wprowadzać ):
Do zamka (zdjęcie "zamek") jest zamocowane takie ustrojstwo ("zamek_2" ) do którego jest przymocowana linka która jest połączone z (zamek_1) w moim przypadku takie łapki które trzymały owe ustrojstwo przy (zamku) totalnie skorodowały i praktycznie po ich dotknięciu przeze mnie rozleciały się
mam nadzieje ze w miare zrozumiale napisalem sory za jakoś zdjeć, ale robione telefonem
U mnie już problem rozwiązany, nie wiem w jaki sposób, bo naprawił mi to teść w międzyczasie gdy ja pojechałem do Łodzi fiatem seicento, a R200 stał i się robił
Obawiam się jednak, że teść tego nie naprawił ponieważ jest dokładnie tak jak pisał Marek. W zamku jest taki ząbek i on się wyrabia i koniec. A pogorszyć można sytuację sikając wokół przycisku zamka wszelkimi smarowidłami. Na sucho najrzadziej zamek "jest głuchy".
A jeśli już tak mi się stanie to wkładam kluczyk, przekręcam go w prawo na tyle tylko aby móc nim pociągnąć przycisk zamka do siebie a następnie ponownie przekręcam do wyczuwalnego oporu w prawo, bo tylko tyle mu brakuje aby działać prawidłowo.
Wszystkiego niestety nie da się naprawić a jedynie można wymienić.
kzrr napisał/a:
Do zamka (zdjęcie "zamek") jest zamocowane takie ustrojstwo ("zamek_2" ) do którego jest przymocowana linka która jest połączone z (zamek_1) w moim przypadku takie łapki które trzymały owe ustrojstwo przy (zamku) totalnie skorodowały i praktycznie po ich dotknięciu przeze mnie rozleciały się
Ta blaszka jest najczęściej powodem kłopotów z zamknięciem klapy bagażnika. Jeśli jest skorodowana to nie odbija linki od zamka i trzyma go w stanie otwartym lub w połowie otwartym. Zamykanie klapy w takim przypadku przypomina łapanie skunksa do klatki - szybko i mocno a klapa i tak figlarnie się otwiera po przejechaniu, no choćby kapsla od piwa. Opuszczanie ucha zamka lub nawet o zgrozo nawiercanie nowych, niżej położonych otworów to bezcelowe kaleczenie samochodu.
U mnie z blaszka jest wszystko jednak ok, jedynie coś mi tam spadło i stąd mój problem z otwarciem, bo coś było poluzowane... także jak widać u mnie nie trzeba nic wymieniać póki co jak piszecie chłopaki, no ale pewnie z czasem wymiana będzie nie unikniona gdyby się coś działo poważniejszego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum