Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 11:37 [R600] Nakrętki alufelg 16" nie pasują do felg 17"
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Mam mały problem
Jestem posiadaczem R600 Ti, w standardzie były tam felgi 16" ale wiele osób zwłaszcza z angielskiego forum mg-rover.org montowało felgi 17" pochodzące z R800.
Chciałem zrobić to samo - nabyłem takowe felgi ale podczas montażu okazało się, że jest problem z nakrętką - jest po prostu za mała - tzn trzyma koło ale chyba nie tak jak powinna - tonie w tej wielkiej dziurze
Sprawdzałem w sklepach motoryzacyjnych i wszędzie jest to samo - mają nakrętki ale nie są one większe od tych moich (średnica zewnętrzna u mnie 22mm a w sklepach góra 22.20mm). A tam jak na oko to przynajmniej 25mm powinna siedzieć
Pytanie (również do posiadaczy R800) czy ktoś wie jakie nakrętki powinny tam siedzieć? czy jeżdżąc na takich nakrętkach grozi mi uszkodzenie felgi? czy może po prostu tak ma być?
Czy ktoś może potwierdzić że stosowane były inne nakrętki i do jakich felg?
Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 31, 2011 21:34, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 11:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Faktycznie felgi 16 mają wciśnięte pierścienie dystansowe, zorientowałem się jak w piątek wymieniałem felgi 16 na 17 z oponami 215/40 i musiałem na gwałt kupić nakrętki do felg alu otwarte które mają szeroki ruchomy kołnierz i pasują bez problemu.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Kwi 14, 2009 18:37 ]
Mam przy okazji sprawy nakrętek i wymiany kół 16 na 17 jakie powinno być ciśnienie w oponach Bridgestone Potenza RE 050 A 215/40R17 87 Y XL FR
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum