i stalo sie........3 wydarlem a ta od paliwa sie ułamała.......co dalej robic?? pomocy...musze licznik wymieniac? ułamala sie tak ze nie ma szans jej wlozenia spowrotem....
Szpondu chyba tak, bo osobno to zegarów nie kupisz, będziesz musiał zakupić cały licznik. Nie są drogie do 100 zł powinieneś coś złapać, może nawet taniej. Od razu uświadomię cię że od R25 nie podejdą.
a od wersji 200 licznik podejdzie do 214?? wydaje mi sie ze sa takie same ale moze byc jakis chaczyk o ktorym niewiem:) i rodzaj silnika tez jest bez znaczenia
Szpondu najważniejsze żeby nie był od diesla bo masz inny obrotomierz, ale z tym sobie tez można poradzić bo przełożysz sobie ze starego ale tam masz już zepsute wskazówki. Powiem tak nie ma problemu tylko aby to była benzyna
WItam wiem ze na inny temat ale tu coś jest na temat białych tarcz a pisze bo teraz sam chciałbym coś w swoim roverku porobić i chodziłem po forum i poczytałem a w necie znalazłem coś takiego . pozdro
witam mam ogromny problem natomiast zdejmowałem dziś wskazówki od licznika wszystko ładnie pięknie tylko że przy zakładaniu ułamała mi się wskazówka od paliwa i wystarczy kupić tylko inny licznik i zamienić ten mechanizm w środku i wszystko będzie w porządku i benzyna sama się ustawi jak jeżeli będzie w 1/4 baku a na liczniku dajmy 1/2 to opadnie mi do tej 1/4 baku?? i jeszcze jedna sprawa jak założyłem wskazówkę od temperatury to gdy był zimny silnik i go odpaliłem pochodził ja wiem z 1-2min i temp. skoczyła od razu tak na górną część tego obrazka jakby "termometru" chłopaki da się jakoś to naprawić?? naprawdę proszę o pomoc:(:(
sek099 poczytaj linki w 2 odpowiedzi, tam jest odpowiedz, co do ustawień tem. to wszystko robi się na gorąco z włączonym silnikiem. Co do zmiany wskazówki to TAK kup inny licznik i przełóż samą wskazówkę nie mechanizm!!! Co do ustawienia wskazania paliwa to musisz ustawić pi razy oko tak jak miałeś przed zdejmowaniem. Ja tylko malowałem wskazówki i lekko dotknąłem a to spowodowało opadanie wskazówki po wyłączeniu silnika, tak samo będzie u ciebie. Ja tylko jednego nie kumam, wyraźnie jest napisane nie tylko w tym wątku ale w innym tym moim o modyfikacji oświetlenia zegarów aby nie ruszać wskazówek, gdyż taka modyfikacja jest bardzo skomplikowana i niesie za sobą duże problemy np. takie jak opisujesz. A wy nadal to rozbieracie. A powiedz mi jakie wskazówki dałeś na zamienniki, bo na pewno jak je ściągałeś to z zacierem zamontowania nowych podświetlanych z innego auta, jakiego????? Proszę pochwal się.
to czyli jak mam ustawić temp. mógłbyś wytłumaczyć był bym wdzięczny naprawdę wiesz nie czytałem akurat na ten temat i na pewno już nic nie będę majstrował, tylko że mi się ułamała tak w połowie i chyba najlepszym rozwiązanie będzie przełożenie tego małego mechanizmu? a jak przełożę to jakieś komplikacje się z tym wiążą?? kurdę żałuje że to zrobiłem a chciałem zeskanować i zrobić swoje w photoshopie
Ja wskazówki montowałem dopiero po nagrzaniu silnika. Wskazówka od prędkościomierza ustawiłem w granicach 850 - 900 obr. Natomiast z prędkościomierzem to jest trochę więcej zabawy. Pierwsze wciśnięcie poniżej zera i przesunięcie przez plastikowy ogranicznik wskazówki (ten który nie pozwala aby wskazówka "nie spadła" poniżej zera). Później próba prędkości. W moim przypadku tzn. wersja diesel przy obrotach ok 2100 powinna być prędkość 100 km/h. Jeżeli była za wysoka to po zatrzymaniu się wyciągam wskazówkę od prędkościomierza i wciskam jeszcze niżej niż poprzednio, jeśli za mało pokazuje (tzn. przy 2100 obr. - jest mniej niż 100 km/h) wówczas wciskam wskazówkę trochę wyżej niż za pierwszym razem.
Wiem, że to trochę tak na czuja wygląda ale tak jest. Wskazówki są mocowane na trzpieniach w zegarach przy pomocy drutu średnicy 0.2 mm, który eliminuje różnicę średnic między średnicą wskazówki a trzpieniem. Jak zrobi się cieplej to sprawdzę z drutem 0.3 mm bo mam wrażenie, że wskazówki jakby się ślizgały na trzpieniu.
Wskazówki od temp. cieczy chłodzącej (jak auto nagrzane) to ustawiam na środku skali.
Wskaźnik od paliwa - to trzeba pamiętać ile było przed demontażem.
taką informację dostałem od jednego z forumowiczów jak się tym interesowałem i po przeczytaniu odpuściłem mam nadzieję że pomogłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum