Wysłany: Wto Lut 10, 2009 20:50 [R75] Problem z hamulcami
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich,
Ostatnio zapaliła mi się podczas jazdy kontrolka hamulców. Po otworzeniu maski okazało się że niemal cały płyn hamulcowy wyciekł. Jest to o tyle dziwne że dzień wcześniej dolałem pierwszy raz od roku jego brakujący ubytek w ilości ok 2cm. Profilaktycznie dolałem DOT4 do max. Następnego dnia sytuacja się powtórzyła - znowu płyn wyparował .Mimo, że obecnie jakoś da się zatrzymywać auto to hamulce łapią bardzo słabo. W okolicach zbiorniczka i kół nie widzę żadnego wycieku.
Objawy są niemal podręcznikowe tj. przy wyłączonym silniku pompując pedałem wyraźnie twardnieje ale po zapaleniu silnika opór spada i przy akompaniamencie wesołego syczenia w okolicy pedału niemal użycie siły do jego wciśnięcia jest zbyteczne.
Czy odpowietrzenie coś może dać?? Macie jakieś doświadczenia skąd może wyciekać płyn ?
Będę zobowiązany za wszelkie wskazówki zwłaszcza, że jeszcze się na nich nie zawiodłem:)
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 21:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 20:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kontrolka od hamulców ostrzega przed kończącym się klockiem i czas to wymienić. Sprawdź grubość swoich klocków. A co do wylewu płynu to może gdzieś przy zbiorniczku lub gdzieś na rurkach cieknie.
Kontrolka ostrzega także przed zbyt małą ilością płynu w zbiorniczku.
Niestety, jak zapewne wiesz dostęp do jego dna to istna ekwilibrystyka:D
Poza tym gdyby kończyły się klocki to objawy pojawiłyby się dużo wcześniej a płyn by nie wyciekał. Czy istnieje możliwość żeby DOT spierniczał gdzieś koło pedału ?
Witaj,
sprawdź jeszcze raz cały układ hamulcowy.
Jeśli dolewasz płynu i są ubytki to gdzieś jest nieszczelność.
Sprawdź pompę hamulcową, przewody do ABS i dalej przewody do poszczególnych kół a na końcu same koła czy nie są wilgotne od strony wewnętrznej. Na pewno gdzieś jest wyciek. Jeśli nie widać to dolewaj płynu, "pedałuj", do skutku aż się pojawi płyn pod samochodem.
Jak nie ma płynu to nie ma oporu na pedale hamulca i jest to odczuwalne szczególnie przy działającym serwo.
_________________ Wiesław B. (wawwie@wp.pl)
Poszukuję przewodów ze skrzynką przekaźników do wentylatora chłodnicy Rover 75, jeśli ktoś ma na zbyciu to chętnie odkupię.
Dzięki, popatrzę jeszcze na tą pompę.
W okolicach kół żadnych śladów nie widzę. Sam zbiorniczek też raczej szczelny bo jego okolicach sucho. Szybkie pytanie: czy demontaż serwa to jakaś trudniejsza sprawa ?
blazi [Usunięty]
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 15:57
U mnie natomiast pojawił się wyciek w okolicach kół przednich (jeszcze nic nie rozbierałem bo to kilka dni temu zauważyłem). Na felgach pojawiły się smugi płynu, tak jakby się coś lało i do tego od razu brud się przyklejał.
Na co mogę się nastawić - znaczy na wymianę czego?
I jeszcze jedno czy płyn hamulcowy może jakoś negatywnie oddziaływać na aluminiowe felgi?? (wiadomo że lakier samochodowy niszczy, a co z aluminium?)
ordowik1_o2.pl Pod akumulatorem jest pompa ABS i skupisko przewodów hamulcowych może tam a jak masz osłone pod silnikiem to ubytku na glebie nie zobaczysz
[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 22:40 ]
blazi napisał/a:
Na co mogę się nastawić - znaczy na wymianę czego?
I jeszcze jedno czy płyn hamulcowy może jakoś negatywnie oddziaływać na aluminiowe felgi?? (wiadomo że lakier samochodowy niszczy, a co z aluminium?)
Felgi też są lakierowane
przygotuj się na wymianę wężyków przy zaciskach czasem zacisk potrafi cieknąć ale rzadziej
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum