Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 277 Skąd: zamość/lubelskie
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 16:25 [R420] Mrugająca kontrolka SRS
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam dzsiaj jadąc swoim R skrecajac w lewo wpadłem w dołek i po tym zaświeciła mi się kontrolka SRS i teraz gdy jade to mruga ona co jakies 10sekund:/ nie wiem co teraz zrobic czy pojechac na komputer i błąd skasować czy może coś się uszkodziło w kierownicy i tak się bedzie robic...
Jeżeli ktoś może pomoc to bardzo proszę
Z gory dziekuje za pomoc:
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Maj 23, 2011 21:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 16:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam dzsiaj jadąc swoim R skrecajac w lewo wpadłem w dołek i po tym zaświeciła mi się kontrolka SRS i teraz gdy jade to mruga ona co jakies 10sekund:/ nie wiem co teraz zrobic czy pojechac na komputer i błąd skasować czy może coś się uszkodziło w kierownicy i tak się bedzie robic...
Jeżeli ktoś może pomoc to bardzo proszę
Z gory dziekuje za pomoc:
po pierwsze żadnego błędu nie skasujesz bo jest samo diagnostyka srs czyli jak usuniesz usterkę kontrolka sama zgaśnie
po drugie u nas nie ma kostek pod siedzeniami bo napinacze mamy w słupkach i z tego co wiem to w dodatku mechaniczne a nie pirotechniczne także to odpada(źródło angielskie forum)
napinacze pirotechniczne były montowane w późniejszych młodszych rocznikach
stawiam na taśmę srs w kierownicy jak było to u mnie i u większości kolegów posiadających 400-tkę
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 21:43
ale gdyby tasma w kierownicy sie uszkodzila to nawet na postoju by mrugala ta kontrolka?? bo ona mruga caly czas niezaleznie czy krece kierownica czy nie.
Czyli jak by mi sie udalo rozebrac ta kierownice i wymieniłbym tasme to blad samoczynnie sie skasuje??
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 121 Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 22:09
U mnie w R45 też zapaliła się kontrolka SRS, świeciła ciągle nie mrugała, poruszałem i popsikałem kostkę pod siedzeniem pasażera i jest OK. Jak nie masz kostki to pozostaje taśma.
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 22:25
czyli wychodzi na to ze ten pierwszy link podany do taśmy to bedzie do mnie pasowal i cena tez wydaje sie wporzadku.. ale może ktoś bardziej zorientowany sie wypowie
Ja bym nie kupował na twoim miejscu zdanej tasmy. Po prosto odkręć jak podane na linku wyżej odepnij ta taśmę co masz, przeczyść kontakty i skręć do kupy i powinno działać. Jak ni to no w tedy kup Robota jak pisze nie więcej niz 15min
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 16:22
kolego a nie wiesz czy taśma w samochodzie posiadajacym 2 poduszki rozni sie od samochodu z 1 poduszka?? bo mam do kupienia tanio i sprawna nr seryjny to YRC100170 tylko wlasciciel nie wie czy jest ona z samochodu z 2 poduszkami:/
link do tej aukcji: http://moto.allegro.pl/it...o_poduszki.html
No patrzyłem w EPC i z tego co widzę to nie ma jakieś różnicy zeby były inne jak sie ma dwie poduszki lub jedna. Wiec istnieje tylko jeden rodzaj taśmy dla kierowcy.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wiec istnieje tylko jeden rodzaj taśmy dla kierowcy.
ja też tak myślałem to momentu gdy mi przysłali taśmę bez żółtego przewodu którym podłącza się poduszkę kierowcy.Jak się pytałem na forum to taśma bez tego przewodu jest od wersji z jedną poduszką a z żółtym przewodem od wersji z dwiema poduszkami.
a poza tym kto ma 400-tkę ten wie że w nich masowo te taśmy padają,wystarczy zobaczyć ile tematów jest o tym na forum
w 99% migania kontrolki srs wymiana taśmy jest konieczna
Ostatnio zmieniony przez szoso Pon Kwi 27, 2009 18:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 18:17
tasme kupie bo jest tanio wlasnie wrocilem bo rozbieralem to i wyjalem wtyczki i zalozylem i kontrolka zgasla ale klakson nie chcial zadzialac ale teraz juz dziala i wszytsko jest ok ale zamowie tasme i jak bedzie lipa to wtedy sie wymieni
[ Dodano: Pon Kwi 27, 2009 19:18 ]
jeszcze jedno pytanie mam jak wyciagnac ten żółty kabelek z poduszki bo probowalem ale jakos nie chcial isc i nie ruszalem zeby nie popsuc czegos:/
u mnie w r45 z 2000r tez swieci sie srs na poczatku ruszalem kostka pod sidzeniem i gasla ale potem juz nie pomagalo i zalutowalem kabelki na stale ale srs nadal swieci, i nie wiem czy musze to kasowac na kompie czy jest jeszcze jakas usterka?
Również mam problem z kontrolka srs. Zaczyna migać przy nagłym skręcie kierownicy gdy jednocześnie hamuję (tak odkryłem kiedy zaczyna migać).
Częściej to się dzieje podczas deszczu/wilgoci (zimą to prawie codziennie, ostatnio gdy sucho jak pieprz to wcale).
Na szczęście ponowne uruchomienie silnika sprawia że kontrolka sie uspokaja:)
Jak narazie mi nie przeszkadza chociaż nie wiem czy można z tym tak jeździć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum