Witam.
Ostatnio kupilem swojego pierwszego roverka 214( wogole to moje pierwsze auto ) ogolnie jestem zadowolony z zakupy tylko po paru dniach zauwazylem ze po zatankowaniu samochodu i przejechaniu paru kilometrow wskaznik paliwa zawiesil sie i pokazuje mi caly czas polowe zbiornika nawet gdy auto jest zgaszone czy to moze byc wina samego wskaznika czy tez problem tkwi gdzies glebiej ( bak )
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 12:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To normalna sprawa, wskaźnik tak szybko nie opada Kwestia ile przejechałeś po zatankowaniu. Na wyłączonym silniku wskaźnik pokazuje cały czas stan obecnego paliwa w baku, nigdy nie opada na wyłączonym silniku jak to w innych autach, np. Fiata.
1) Temat już poruszany pare razy
2) Wskazówka paliwa nie opada po wyłączeniu silnika
3) Wskazówka działa bardzo specyficznie, tj możesz sobie zatankować przy rezerwie np 10l i nie podniesie się w ogole, albo bardzo mało itp itd - tak już kiedyś pisałem w podobnym temacie (jeśli nie idetycznym) z czasem nauczysz się czytać wskażnik paliwa w Roverku
ps: warto pamietać że przy rezerwie nie zapala (podświetla) kontrolka dystrybutra
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Witam mam podobny problem tylko trudno to opisać wskazówka od poziomu paliwa zgłupiała, dojeżdżając do pracy wskazówka wskazywała prawie dno ( 2milimetry od dna) dojeżdżając do pracy wskazówka skoczyła prawie na połowę. Wracając do domu po 8godz spadła nieznacznie do dołu. Pojechałem na stacje paliw żeby zatankować tak na wszelki wypadek i co się okazało do zbiornika weszło mi tylko 30litrów mimo że wskazówka w momencie wjazdu na stacje dochodziła do dna. Czy przypadkiem w R200 nie ma zbiornika 50litrowego. Skąd taka rozbieżność. Czego tak się dzieje nie mam pojęcia chyba zacznę jeździć z kanistrem tak na wszelki wypadek. Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
...dokładnie
mi raz R zgasł z powodu braku paliwa i juz znam miejsce położenia wskazówki gdzie moge się spodziewać małej ilości paliwa w zbiorniku
Dokładnie jest to ok 1,5mm poniżej czerwonej kreski
Jeśli wskazówka styka się górna jej krawędzią do dolnej krawędzi czerwonej kreski to mi zawsze wchodzi jeszcze jekies 35l czyli jakies 15l w baku.
Wskazówka od paliwa w R to rzecz orientacyjna. Gdy zatankujesz do pełna i jeździsz to do połowy skali będzie ona opadać szybciej niż poniżej połowy
kzrr napisał/a:
ja od lipca jak kupiłem auto nie zatankowalem do pełna ani razu
Ja od momentu kupienia zawsze tankuje pod koreczek. Bo wiem że R to bardzo lubi
można i bawić się w odbijanie. ja zawsze leje aż się troche... nie wyleje. wtedy mam 100% pewność że już więcej nie wejdzie.
Potem grzecznie wytre papierowym papierem okolice wlewu. Jak z małym dzieckiem któremu się... ulało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum