jeśli chodzi o pracę razem z klimą to tak, bo skoro sprężarka się nie włączy, to wentylator również
natomiast jeśli chodzi o pracę wentylatora przy nagrzewaniu się silnika, to czynnik w klimatyzacji nie ma żadnego wpływu
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
No właśnie , klima przestała działać i wentylator również, klima nie chłodzi nawet podczas jazdy. Ciekawe czy jak napełnie układ to wentylator też ruszy.
[ Dodano: Wto Kwi 28, 2009 22:24 ]
Czy jakimś domowym sposobem mogę sprawdzić czy jest mało czynnika w klimie??
Jeżeli układ jest szczelny, jeżeli wentylator jest ok, jeżeli sprężarka nie jest uszkodzona, a klima nie chłodzi, to brak czynnika. Ale uważam, że najłatwiej na te pytania odpowiedzą Ci w zakładzie gdzie nabijają klimę. Mi skończył też się i nie chłodziło. Za 130 zł klima przeszła pełen serwis ( oprócz odgrzybiania bo to sam robię ) i teraz jest super
I jeżeli zakład podłączy już do rurek od klimy urządzenia, to nawet jak jest brak czynnika u mnie było ciśnienie 5 atmosfer. Najlepiej niech wyczyszczą cały układ itp i nabiją od podstaw.
brak czynnika albo nie startujaca sprążarka nie ma wpływu na wentylator ten (jezeli sprawny) chodzi zawsze po włączeniu klimy i ne ma znaczenia czy sprezarka chodzi czy nie
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Byłem w serwisie , klimę podłączyli coś tam porobili i nabili czynnikiem. Klima chłodzi wentylator też ruszył . Brak czynnika nie uruchomi sprężarki i nie uruchomi wentylatora, przynajmniej tak jest w moim przypadku.
a może padła sprężarka bo było za duże ciśnienie w układzie i nie wytrzymała- jak wiatrak Ci nigdy nie startował to wzrasta ciśnienie w układzie i może sprężarka nie wytrzymała "takiego" obciążenia! mogę sie mylić oczywiście ale takie coś mi do głowy przyszło!
chyba masz racje borsuk88, tak mi mechanik mowil ze za duze cisnienie moglo byc, ale z drugiej strony patrzac, jakim cudem by sie sprezarka zalanczala jakby bylo za malo czynnika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum