Wysłany: Sob Maj 09, 2009 20:59 [r 25 idt 2.0 2001r] gwiżdże powyżej 2000 obrotów
jak w temacie - gdy obroty wchodzą powyżej około 2000 to zaczyna bardzo coś gwizdać....
moc jest taka jak była, żadnych dymów i niczego takiego nie ma...
jaki może być powód?????????????
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 20:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 06:25
wacek napisał/a:
jaki może być powód?
Jeśli wyeliminujemy nieszczelności to przyczyną najczęściej jest uszkodzenie koła turbiny wraz z wałkiem ( np. uszczerbiona , zdeformowana łopatka i zużyte łożysko radialne )
Witam!
Mam podobny problem... Podczas jazdy przy około 1800 obrotów słychać metaliczne dźwięczenie. Przy wyższej prędkości obrotowej odgłos ten ustaje. Tak samo na postoju przy wyższych obrotach nie słychać dźwięczenia. Podejrzewam ze to może być wina turbiny. Gdy ściągnąłem z niej węża okazało się ze luzów na wirniku nie ma. Nie wiem już gdzie szukać przyczyny;/ Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?
newans - rozumiem, po ilosci postow, ze niedlugo jestes posiadaczem autka > ? Wczesniej takich odglosow z turbiny nie mogles porownac, zarejetsrowac. Pierwsze autko z turbo ?
wacek - najprostsza rzecz do sprawdzenia to szczelnosc przewodow turbiny i intercoolera. Obserwuj stan oleju, bo zaleznie co z turbina sie dzieje - to moze sie zwiekszyc apetyt na olej O_o Sprawdz ilosc oleju w przewodach IC. Czy zyga bardzo czy tylko w normie zaolejone, lekko nalotem Choc to jest trudne do wyrokowania, co to duzo, a co w normie, wiec moze mechanik by musial rzucic okiem przy braku wyraznego spadku mocy to jest zastanawiajace...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
newans - rozumiem, po ilosci postow, ze niedlugo jestes posiadaczem autka > ? Wczesniej takich odglosow z turbiny nie mogles porownac, zarejetsrowac. Pierwsze autko z turbo ?
Auto mam od października. Jest to moje pierwsze auto z turbiną. Takie odgłosy słyszałem od zakupu tylko teraz ostatnio jakoś bardziej je było słychać. Może dlatego że intensywniej eksploatowałem auto i więcej uwagi do tego przyłożyłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum