Wysłany: Pon Maj 11, 2009 10:13 [R 200 2.0 SDI] mokra turbina, spadek mocy
Witam , moja turbospreżarka ma 220 tys, i turina lekko wycieka, ostatnio spadły osiagi silnika, czy musze wymienic turobsprezarke? czy zregenerować? a jesli nic z tym nie zrobie to czy coś sie stanie?
Ostatnio zmieniony przez Brt Pon Maj 18, 2009 11:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 10:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Lekki wyciek nie powoduje konieczności wymiany. Stan sprężarki można zdiagnozować sprawdzając luz wirnika.
W technicznym FAQ jest:
"Warto też sprawdzić szczelność przewodów powietrznych prowadzących od turbiny, poprzez intercooler do kolektora ssącego. Najłatwiej to sprawdzić obserwując, czy gumowe rury "puchną" po dodaniu gazu. Jest to prawidłowe zachowanie."
To odnośnie spadku mocy auta.
Najłatwiej to sprawdzić obserwując, czy gumowe rury "puchną" po dodaniu gazu. Jest to prawidłowe zachowanie."
To odnośnie spadku mocy auta.
ok, sprawdziłem rury puchną po dodaniu gazu (ta najgrubsza najbardziej pozostałe dwie słabiej). Ze spadkiem mocy chodzi mi o to ze kiedyś jak jechałem na 4 biegu przy 2 tysiącach obrotów było 80 km/h a teraz jak jadę na 4 to przy 2 tysiącach jest 65km/h
Ze spadkiem mocy chodzi mi o to ze kiedyś jak jechałem na 4 biegu przy 2 tysiącach obrotów było 80 km/h a teraz jak jadę na 4 to przy 2 tysiącach jest 65km/h
to nie jest spadek mocy .... tylko albo ślizga się sprzęgło, albi zmieniałeś skrzynię, albo jest problem z miernikiem prędkości. Moc w takim przypadku nie ma nic wspólnego z takim zachowaniem
A czy auto przyspiesza jak przyspieszało Moze zmiarz czas przyspieszenia na 4 biegu od 60 do 100km/h i przy okazji napisz jakie prędkosci masz dla 2000obr na kolejnych biegach.
Brt sprzęgło się nie ślizga, skrzyni nie zmieniałem, problemu z miernikiem prędkości tez raczej nie ma bo skoro wcześniej było dobrze a od pewnego czasu jest inaczej to co nagle zepsuł się miernik prędkości?;/
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 15:50
Cytat:
Brt sprzęgło się nie ślizga, skrzyni nie zmieniałem, problemu z miernikiem prędkości tez raczej nie ma bo skoro wcześniej było dobrze a od pewnego czasu jest inaczej to co nagle zepsuł się miernik prędkości?;/
Ale nie ma innej technicznej możliwości, żeby zmieniła się prędkość samochodu przy tej samej prędkości obrotowej silnika. Zatem albo niedokładnie pamiętasz tą zależność albo sprzęgło się ślizga. Odczucie spadku mocy też może być tylko odczuciem, po prostu się przyzwyczaiłeś, wsiądź na chwilę do jakiegoś słabszego auta i moc roverkowi powróci . A jeżeli nie, to trzeba szukać przyczyny. Sprawdzałeś szczelność układu dolotowego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum