Wysłany: Pią Maj 22, 2009 16:46 [R620] Płyn chłodniczy
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam, mam problem z moim roverem. silnik z 94 roku 2.0i (po swapie z 1.8) wyrzuca mi płyn chłodniczy gdy tylko się zagrzeje. wymieniony został termostat i jeden czujnik temperatury i nadal to samo prócz faktu że zaczęły chodzić wentylatory. czy to wina uszczelki pod głowicą czy raczej sama głowica?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 02, 2011 16:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 16:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 18:15
A czy chłodnica lub inny element układu chłodzenia nie ma zatoru? Pompa wody sprawdzona? Korek zbiorniczka trzyma ciśnienie? A może po prostu źle założone przewody układu chłodzenia?
Ale to się nie stało po swapie (swap był 4 lata temu) a pierwszy raz zdarzyło się w zeszłym tygodniu że wyrzucił i zagotował płyn chłodniczy i nie załączyły się wtedy wentylatory. po wymianie termostatu i pierwszego czujnika od chłodnicy wentylator się załącza ale nadal wyrzuca płyn. przy termostacie jest jeszcze jeden czujnik którego nie mogę nigdzie dostać i nie wiem od czego on jest, od deski rozdzielczej? w zbiorniczku przy gwincie zbiorniczka wyrównawczego są dwa otwory. Przewody układu chłodzenia są w 100% dobrze założone.
Odkrec nakretke w zbiorniczku,nastepnie odhacz gumowa rure pod chlodnica.
Ja bym sprawdzil termostat,sprawdzil obieg i zmienil plyn.
Sprawdz czy nie masz majonezu pod korkiem oleju.To by wskazywalo prawdopodobnie na uszczelke pod glowica.
Spuściłem płyn, wyjąłem termostat,zalałem wodą odpowietrzyłem i co się okazało...że przez odpowietrznik w czasie pracy silnika nie leciała woda.A moim zdaniem powinna wybić w górę chyba że się mylę].po odkręceniu korka w chłodnicy woda się wydostaję i idą malutkie pęcherzyki. Gdy silnik pracuje chłodnica wywala wodę do zbiorniczka a gdy wyłączę zaciąga ją do chłodnicy.Zrobiłem na krótko wentylator cały czas chodził przejechałem się- silnik był tak samo gorący nie chłodził się.Zastanawiam się nad pompom i głowicą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum