Wysłany: Pią Maj 22, 2009 18:42 [Rover 416 Si 1996r] Zaparowane szyby
Witam mam problem gdy tylko popada deszcz odrazu parują mi wszystkie szyby ze nic dosłownie nie widać a gdy włącze wentylator to bardzo powoli sie odparowują. Wie ktoś może jaka jest tego przyczyna?? Proszę o porady pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 18:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 17:14
Wszyscy przedmówcy maja rację. Zacznij od filtra kabinowego (za schowkiem przed pasażerem) i poszukaj wszelkiej wilgoci. No i zobacz na obieg wewnętrzny.
[ Dodano: Sob Maj 23, 2009 18:15 ]
Tak Kaaaziu masz
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
fearless [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 21:33
Lechos napisał/a:
mozliwe, ze masz obieg wewnetrzny wlaczony
To akurat pomaga w odparowaniu szyb.
AdrianWWL napisał/a:
Odkręć schowek pasażera, zlokalizuj filtr przeciwpyłkowy, kup nowy i wymień. To powinno pomóc.
Raczej nie pomoże, bo nie o to chodzi.
kaaaziuu napisał/a:
A i warto zobaczyc czy w bagazniku pod zapasem nie stoi woda
416 to nie 216, w bagażniku woda się nie zbiera
wild_weasel napisał/a:
Ten Typ Tak Ma
otóż TO
Podsumowując, nie wymieniaj filtra, nie patrz na chodniczki, nie zaglądaj do koła zapasowego i olej inne wskazówki. Ten typ tak ma, a jeśli masz klimę, to jest jeden niezawodny sposób na odparowanie szyb w mgnieniu oka.
Ustaw pokrętło zimno/ciepło na środek skali, ustaw pokrętło sterowania nawiewem na rysunek szyby przedniej, otwórz boczne nawiewy i górny nad konsolą, wciśnij przycik klimatyzacji - ten po lewej stronie konsoli, wciśnij przycisk wewnętrznego obiegu - ten po prawej stronie konsoli z rysunkiem autka i strzałką dookoła autka. Po wykonaniu tych czynności, w ciągu minuty wszystkie szyby odparują.
Enter.
jesteś pewny, że obieg Wewnętrzny pomaga w odparowaniu szyb
fearless napisał/a:
Podsumowując, nie wymieniaj filtra, nie patrz na chodniczki, nie zaglądaj do koła zapasowego i olej inne wskazówki. Ten typ tak ma,
to ja mam chyba jakiś inny typ
fearless napisał/a:
tylko pod warunkiem, ze tylna klapa jest szczelna
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
fearless [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 22:16
sTERYD napisał/a:
jesteś pewny, że obieg Wewnętrzny pomaga w odparowaniu szyb
Tak, ale tylko w powiązaniu z włączoną kilmą, tak jak napisałem niżej. Czyli obieg wew włączony, pokrętło ciepło/zimno na środku i klima włączona - nadmuch na III lub IV
sTERYD napisał/a:
fearless napisał/a:
tylko pod warunkiem, ze tylna klapa jest szczelna
Tak, tylko w 416 bardzo rzadko może być nieszczelna, no chyba, ze koś nieźle przywalił w zadek
sTERYD napisał/a:
fearless napisał/a:
Podsumowując, nie wymieniaj filtra, nie patrz na chodniczki, nie zaglądaj do koła zapasowego i olej inne wskazówki. Ten typ tak ma,
to ja mam chyba jakiś inny typ
Hehe, chodziło mi o to, że przy takim nagłym parowaniu szyb, nie trzeba od razu zmieniać filtra (bo ja mam nowy a szyby parują TTTM ) nie trzeba wietrzyć /suszyć chodniczków (ja mam suche jak pieprz - a szyby parują), chodziło o to, że najbardziej banalne rozwiązanie jest najprostsze - i od tego trzeba zacząć. , być może Twój 416 nie sprawia takich problemów, ale sam zauważyłem, że kilku userów 416 ma właśnie problem z parowaniem szyb podczas deszczu, i nie jest to wina ani chodniczków, ani filtra kabinowego, ani żadnej innej usterki, tak po prostu TTTM , chyba właśnie ze względu na parowanie szyb, technicy od Rovera tak dokładnie opisali To zjawisko w instrukcji obsługi, ja w swojej mam opis odparowywania na całą stronę
kilku userów 416 ma właśnie problem z parowaniem szyb podczas deszczu, i nie jest to wina ani chodniczków, ani filtra kabinowego, ani żadnej innej usterki,
skąd wiesz? skoro tylko kilku, to może jednak masz gdześ troszę wilgoci w tapicerce (wcale nie muszą być to dywaniki)
fearless napisał/a:
chyba właśnie ze względu na parowanie szyb, technicy od Rovera tak dokładnie opisali To zjawisko w instrukcji obsługi, ja w swojej mam opis odparowywania na całą stronę
tak samo jak w wielu instrukcjach od wielu innych samochodów
fearless [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 22:31
sTERYD napisał/a:
skąd wiesz? skoro tylko kilku, to może jednak masz gdześ troszę wilgoci w tapicerce (wcale nie muszą być to dywaniki)
Wiem z własnego doświadczenia, u mnie w aucie nie ma wilgoci, a szyby podczas deszczu parują, czy np podczas upalnej pogody, w wyniku zamoknięcia którejś z części tapicerki, nie powinny parować mocniej, przecież to właśnie słońce powoduje wzmożone parowanie. Tymczasem, podczas upałów, szyby nie parują.
podczas upału szyby Ci nigdy nie zaparują, bo są cepłe... parują tylko wtedy, gdy są sporo chłodniejsze od powietrza w środku (np gdy pada na nie chłodny deszcz).
fearless napisał/a:
u mnie w aucie nie ma wilgoci,
skąd możesz być w 100% pewny?
fearless [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 22:37
kasjopea napisał/a:
Co do instrukcji:
Jutro zeskanuję swoją, w języku niemieckim, bo jakoś ten Twój skan jest zupełnie inny od mojego.
Hm, może dlatego, że jest po angielsku , jest to skan z rave (dla wersji angielskiej - czyli odwrócony), ale poza tym wszystko tak samo. I jak widzimy, w rave wyraźnie jest opisane, jak należy postępować w celu odparowania szyb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum