wczoraj miałem ten sam problem - silnik się grzał na maxa, zobaczyłem, że wentylator mi nie chodzi mimo wysokiej temp. Oddałem auto do elektryka, aby się dowiedzieć o co chodzi, dziś dowiedziałem się, że jest to przekaźnik. Diagnostyka, część, montaż wyniesie 200zł... trochę sporo. Chcą mnie okroić czy taka jest cena? Nie mogę znaleźć odpowiedniego przekaźnika odpowiedzialnego za wentylator i znaleźć ceny.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 17:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mats, przekaźnik jest zwyczajny samochodowy .... nie ma wyróżnienia czy do wentylatora, czy do innego układu. Czasem się spotyka specjalizowane przekaźniki, ale w roverach są zwykłe
dzięki za info, jutro mu pojadę brudasowi... wkur... się teraz
[ Dodano: Sro Maj 27, 2009 22:53 ]
no nie wiem Panowie... napisałem sms'a z zapytaniem dla pewności do drugiego mechanika w sumie mojego klienta z którym współpracuję w całkiem innej dziedzinie nie związanej z mechaniką i dał mi znać, że to koszt około 130-170zł... "tak mniej więcej"
mats .... ciekaw jestem czy on jest pewny tej diagnozy na oko przez telefon, to chłop w szpitalu nogi wyciągnął sam sprawdź co jest grane ... przynajmniej częsciowo. Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury (tego z dwoma przewodami) i powinien wentylator sie włączyć .... później podmień przekaźnik i zobaczysz czy wtedy wentylator ruszy .... a 170PLN .... ---> ... 70PLN to prędzej .... za przekaźnik + sprawdzenie + wiedza. Elementarna wiedza elektryczna wystarczy do prostych napraw ... a i jeszcze jedno ... bezpieczniki sprawdzali
mats .... ciekaw jestem czy on jest pewny tej diagnozy na oko przez telefon, to chłop w szpitalu nogi wyciągnął sam sprawdź co jest grane ... przynajmniej częsciowo. Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury (tego z dwoma przewodami) i powinien wentylator sie włączyć .... później podmień przekaźnik i zobaczysz czy wtedy wentylator ruszy .... a 170PLN .... ---> ... 70PLN to prędzej .... za przekaźnik + sprawdzenie + wiedza. Elementarna wiedza elektryczna wystarczy do prostych napraw ... a i jeszcze jedno ... bezpieczniki sprawdzali
nie nie... diagnozę postawił mechanik u którego zostawiłem auto i podał cenę do 200zł, a o kolejną weryfikację ceny zapytałem drugiego, podając diagnozę. Bezpieczniki sam sprawdziłem, były w porządku
Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury (tego z dwoma przewodami) i powinien wentylator sie włączyć ....
Mam też problem z temperaturą. Ostatnio na trasie po ostrym pzyśpieszaniu wskazówka temperatury skoczyła do poziomu 3/4 skali. Zatrzymałem się, otwarłem maskę i nie zauważyłem niepokojących oznak. Zdjąłem też wtyczkę z tego czujnika temperatury (brązowy zaraz obok akumulatora), ale wiatrak się nie załączył (może to nie ten czujnik?). Sprawdziłem tylko czy jak załączę klimę to wiatrak się włączy - no i zadziałał.
Dziś rano po włączeniu zapłonu temperatura odrazu skoczyła do 1/3 skali, więc stawiam na czujnik temperatury.
Tylko teraz który to? Mam wymienić ten brązowy (obok akumulatora)?
TAKI?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum