Witam.
Moze ktos z kolezanek i kolegow zechce mi pomoc. Chcac pozbyc sie z mojego
kompa
produktu Wielkiego Billa zainstalowalem na nim Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) z
plyty alternate install CD.
Witaj.
Problem dość "starawy", ale nie dostrzegłem tu rozwiązania, na dodatek podobny swego czasu do mojego i dopiero dziś go wypatrzyłem
Jeśli wytrwałeś w postanowieniu, by raz na zawsze skończyć z produktem pana BG i na stałe zainteresować się np. w/w Ubuntu, polecam to forum. Z pewnych względów [głównie to słaby sprzęt] zostałem "zmuszony" do instalacji również wersji Alternate, ale póki co, nie rezygnuję z M$ i oba w użyciu.
Tu masz linka do tego tematu.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 22:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
skygge [Usunięty]
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 14:20
W czasie instalacji masz najprawdopodobniej 2 takie kroki:
- ustalenie hasła administratora "root",
- założenie normalnego użytkownika i ustawienie dla niego hasła.
Jeśli logowanie w trybie graficznym uniemożliwia zalogowanie na konto roota a hasło i login użytkownika się "ulotniły", to:
1. Naciśnij Ctrl+Alt+F2, przejdziesz do trybu tekstowego.
2. Zaloguj się jako "root" z ustawionym przy instalacji hasłem,
3. Zmień hasło użytkownikowi którego założyłeś podczas instalacji:
> passwd nazwaużytkownika (nie będą się wyświetlać znaki podczas wpisywania hasła, tak ma być).
4. Jeśli nie zakładałeś użytkownika podczas instalacji, zrób o teraz:
> useradd nazwaużytkownika
i ustal hasło:
> passwd nazwaużytkownika
Wróć do trybu graficznego (Ctrl+Alt+F7), zaloguj się używając użytkownika którego założyłeś przed chwilą.
PS. W razie pytań i problemów z Linuksem - pisać do mnie, używam go na desktopie od 9 lat, tyle samo w pracy na serwerach i nie wyobrażam sobie powrotu do Windowsa.
W czasie instalacji masz najprawdopodobniej 2 takie kroki:
- ustalenie hasła administratora "root",
- założenie normalnego użytkownika i ustawienie dla niego hasła.
Jeśli logowanie w trybie graficznym uniemożliwia zalogowanie na konto roota a hasło i login użytkownika się "ulotniły", to:
1. Naciśnij Ctrl+Alt+F2, przejdziesz do trybu tekstowego.
2. Zaloguj się jako "root" z ustawionym przy instalacji hasłem,
3. Zmień hasło użytkownikowi którego założyłeś podczas instalacji:
> passwd nazwaużytkownika (nie będą się wyświetlać znaki podczas wpisywania hasła, tak ma być).
4. Jeśli nie zakładałeś użytkownika podczas instalacji, zrób o teraz:
> useradd nazwaużytkownika
i ustal hasło:
> passwd nazwaużytkownika
Wróć do trybu graficznego (Ctrl+Alt+F7), zaloguj się używając użytkownika którego założyłeś przed chwilą.
PS. W razie pytań i problemów z Linuksem - pisać do mnie, używam go na desktopie od 9 lat, tyle samo w pracy na serwerach i nie wyobrażam sobie powrotu do Windowsa.
Pozdro,
Skygge
ladny odkop : Wysłany: Sro Maj 30, 2007 23:02
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum