Jeśli tylko warsztat jest pewny, ze zrobią dobrze, to bym robił.
Czy autko było oglądane od dołu?
Bo mozę się okazać, że np. podłużnice się rozjechały albo podłoga pogięła i wtedy już gorzej z naprawianiem.
Możesz też zrobić tak, że warsztat przygotuje kosztorys, wyśle do PZU, jeśli nie przekroczy on wartości auta i PZU zatwierdzi taki kosztorys, to robisz na fakturę i jest ok - PZU ma obowiązek zapłacić za naprawę.
W tej sytuacji jednak możę Ci się opłacać zrobić gotówkowo, jeśli tylko jesteś pewien, że nie ma ukrytych uszkodzeń i warsztat jest rzetelny.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 15:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po zdarzeniu pojechałem na stację diagnostyczną, żeby sprawdzili podwozie. Diagnosta powiedział, że podłoga i podłużnice są ok. Warsztat dobry ma renomę. Trzeba tylko trochę czekać. Jutro jadę po klapę bagażnika, znalazłem za 250 PLN.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
To ja bym robił gotówkowo, a różnicę między ubezpieczeniem, a kosztem naprawy uznał za rekompensatę "utraty wartości pojazdu" spowodowanej zderzeniem.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Kasa na konto wpłynęła w piątek. Wczoraj przyszło formalne pismo z propozycją rozliczenia szkody. I tu zdziwienie zgodnie z pismem wszystko zostało wyliczone w kwotach netto. Czy nie powinni doliczyć VAT-u? Znalazłem uchwałę SN z dn. 17.05.2007 r. sygn. IIICZP 150/06, w którym mowa, że ubezpieczyciel przy określeniu wysokości odszkodowania ma obowiązek ujęcia w nim podatku VAT, jednakże mowa w tym wyroku o metodzie kosztorysowej (a więc części i robocizna).
Czy występować do PZU jeszcze o VAT? To by było dodatkowe circa 1200 złych
A może nie doliczyli też marży sprzedawcy, tylko wartość części zamiennych wg kosztu produkcji w Chinach?? Czego to nie wymyślą te złodziejskie ubezpieczalnie...
general_p napisał/a:
mowa w tym wyroku o metodzie kosztorysowej (a więc części i robocizna)
Nie przerabiałem w praktyce, ale niby dlaczego różnicować metodę wyceny i naprawę w oparciu o faktury? W jednym i drugim przypadku płacisz przecież cenę z VATem (zakładam ) - nie rozumiem o co im chodzi...
Czy nie powinni doliczyć VAT-u? Znalazłem uchwałę SN z dn. 17.05.2007 r. sygn. IIICZP 150/06, w którym mowa, że ubezpieczyciel przy określeniu wysokości odszkodowania ma obowiązek ujęcia w nim podatku VAT, jednakże mowa w tym wyroku o metodzie kosztorysowej (a więc części i robocizna).
Czy występować do PZU jeszcze o VAT? To by było dodatkowe circa 1200 złych
Jeżeli auto nie jest na firmę, to powinienneś dostać z VAT'em.
To jest jawna próba oszustwa i jakbyś się uparł, to nawet prokuraturę dasz radę tym zainteresować, bo Ubezpieczyciel musi znać (a przynajmniej nie może tłumaczyć się nieznajomością) tej uchwały SN.
Nie przerabiałem w praktyce, ale niby dlaczego różnicować metodę wyceny i naprawę w oparciu o faktury? W jednym i drugim przypadku płacisz przecież cenę z VATem (zakładam ) - nie rozumiem o co im chodzi...
Wartość szkody poniesionej przez ze mnie wyliczyli jak już pisałem wyżej w następujący sposób:
cena rynkowa auta przed wypadkiem (netto) - wartośc auta uszkodzonego (netto) = wysokość odszkodowania (netto).
Na pewno nie jest to metoda kosztorysowa o której mowa w wyroku.
PZU może powoływać się na przepis art. 17 a ustawy o działalnośc iubezpieczeniowej:
"Art. 17a. (62) W przypadku okazania zakładowi ubezpieczeń przez podmiot, któremu przysługuje odszkodowanie, niebędący płatnikiem podatku od towarów i usług, faktury (faktur) za naprawę szkody komunikacyjnej, zakład ubezpieczeń jest zobowiązany uwzględnić w odszkodowaniu podatek od towarów i usług."
Nie okazałem i nie okażę przecież faktury VAT
Rozumiem, że przy metodzie kosztorysowej ubezpieczyciel powinien wyceniać ceny cześci i usług razem z VATem (nie zależnie czy odszkodowanie zotsanie rozliczone rachunkowo czy też gotówkowo), ale w metodzie, którą zastosowano wobec mnie Ubezpieczyciel nie musi wyceniać kosztów naprawy auta.
Czy nie powinni wyliczyć odszkodowania w następujący sposób:
cena rynkowa auta przed wypadkiem (brutto) - wartość auta uszkodzonego (brutto) = wysokość odszkodowania (brutto).
Wartość szkody poniesionej przez ze mnie wyliczyli jak już pisałem wyżej w następujący sposób:
cena rynkowa auta przed wypadkiem (netto) - wartośc auta uszkodzonego (netto) = wysokość odszkodowania (netto).
Poczekaj, ale co to znaczy netto od przedniotu używanego?
Przecież to są jaja.
Przedmiot używany ma wartość i już.
Przedmiot uszkodzony też ma wartość i już.
Odszkodowanie to różnica tych dwóch wartości...
Skąd wzięło się pojęcie "netto"?
Czy oni odliczyli VAT od używanego auta?
Czy możesz jakoś udostępnić skan decyzji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum