Wysłany: Nie Cze 21, 2009 14:30
Ale przecież jak się włącza to dobrze,zależy tylko przy jakich ustawieniach klimy i jakich warunkach zewnętrznych.Można zrobić test klimy.
http://forum.roverki.eu/v...ka+klimatyzacji
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Nie Cze 21, 2009 17:07, w całości zmieniany 2 razy
Dzisiaj zrobiłem test klimy i wykazało zero błędów, ale jak jechałem po miescie(w korkach) klimę miałem ustawioną na 16'(auto) i zatrzymałem sie na światłach to zaczęło mi lecieć ciepłe powietrze(prawdopodobnie w tym czasie wentylator nie kręcił sie) gdy ruszyłem znowu"powiało chłodem". Dlaczego tak się dzieje ?????????? POMOCY bo moja wiedza na ten temat dawno się wyczerpała pozdrawiam:evil:
Na zewnątrz temp. wynosiła ok 19,5', a w aucie nie potrafię dokładnie powiedziec,ale zaczynało się robić gorąco(musiałem otworzyć okno).
Zacząłem się zastanawiać czy przy wentylatorze jest zastosowany odpowiedni rezystor-
może on zakłóca prawidłową prace wentylatora??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
może masz zabrudzony dostęp powietrza do czujnika temp. w kabinie on jest za takim małym jajkiem przy stacyjce
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Rezystor przy wentylatorze ma wpływ tylko na obroty silnika, a nie na to kiedy ma się włączać a kiedy nie.
Może po prostu szczotki Ci się w silniku wentylatora kończą i tak chodzi jak chce... albo któryś przekaźnik nie łączy...?
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Próbowałem już wszysykiego co mi radziliście, ale wentylator nadal chodzi jak "se chce",została mi jeszcze ta możliwość ze szczotkami w silniku więc chyba znowu czeka mnie zozbieranie całego przodu i sprawdzenie ich .
Ps. Czy jest taka możliwość, że przy robieniu testu klimy pokazuje zero błędów, a w rzeczywistości któryś z czujników jest niesprawny???
Mam proste spostrzeżenie, pisze bo z własnego doświadczenia wiem ze czasami ciężko wpaść na prostą rzecz.
Podłącz wentylator bezpośrednio do aku, niech pochodzi trochę i jeśli Ci nie będzie się wyłączał to wiesz że wentylator jest sprawny.
Później bym wydrukował sobie schemat i popatrzał co załącza wentylator. i tak po nitce do kłębka
Tu nie tak łatwo bo wszystko zabudowane.Trzeba rozbierać cały przód a wentylator jest 3 biegowy sterowany z kompa.
[ Dodano: Czw Lip 02, 2009 00:46 ]
Mozna co prawda wyjąc go i podłączać bezpośrednio poszczególne biegi ale i tak nie wykluczy to jakiegoś błędu sterownia. Mam jeszcze taką teorię że szczotka masowa mogła się już skończyc i sama sprężynka lub resztka tej szczotki raz dotyka a raz nie.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Ja mam podobny... hmmm.... problem. Wentylator mi się włącza nieraz 3 minuty po starcie na krótki czas ok 20 -30 sek. Ale strasznie "wyje" na zewnątrz. Wewnątrz niewiele słyszę. I to też tylko podczas włączonej klimy. Na trybie ECONO czyli przy wyłączonej klimie chyba się wogóle nie włącza przynajmniej nie słysze Musze to zaobserwować dokładnie. Niby ten wentylator podobno jest jeden do układu chłodzenia i klimatyzacji. Powinien pracować w trzech trybach. Mój wydaje się, że pracuje w trybie III. A może ten typ tak ma ?
W mojej sprawie (problemy z wentylatorem i ogólnie klimatyzacją)chyba wszystko jasne,dzisiaj odebrałem swojego rover'ka z serwisu klimatyzacji.
Jak się okazało w układzie brakowało czynnika chłodzącego, co w pierwszej kolejności powodowało problemy z włączaniem i wyłączaniem się wentylatora, a pod koniec całkiem przestała działać klimatyzacja.
Dziwne jest to że układ jest szczelny (bo był sprawdzany), a w maju był napełniany.
Ciekawe gdzie się podział ten czynnik???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum