Wysłany: Wto Lip 07, 2009 17:19 [R75] Coś nie tak po odpaleniu
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
witam,
kolejny problem... kupiłem drugie autko, rover stał 3 tygodnie w garażu. Przyszłem odpaliłem i ani rusz... podpiołem klemy naładowałem aku i odpalił. Jego praca była strasznie nie równa, nie reagował na gaz jak należy. Bardzo duże opóźnienie + trzęsawka silnikiem, i tak przez 1-3 minutki po odpaleniu.
Wczesniej widziałem podobną sytuacje ( przed 3 tygodniami) ale znacznie słabiej, aku jest naładowany i zawsze po odpaleniu muszę około minutki gazować, potem "przeskakuje" i jest wszystko OK. Co może być przyczyną takiej dziwnej pracy zaraz po odpaleniu ? Akumulator? może mieć z tym jakiś związek, ale przecież jest naładowany i czemu tylko chwile auto pracuje jak traktor ?
Prosze o sugestie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 20, 2010 22:33, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 17:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 19:15
sprawdż czy nie jest mokra albo wilgotna mata wyciszająca na masce silnka , w okolicy spryskiwaczy. Bywa, że przez otwory na spryskiwacze dostaje się woda ,wsiąka w matę i nawet kapie na silnik. Może pora wymienić świece.
kable wyglądają Ok, przebić nie wyczułem ani nie widziałem, sucho pod maską, żadnej wilgoci, musze trzymac pond 1tys obrotów bo zgasnie, po nagrzaniu się troche lepiej ale dalej to samo :\
[ Dodano: Sro Lip 08, 2009 10:32 ]
krzych napisał/a:
Boncky napisał/a:
jutro sprawdze świce i kable, ale wymieniane były 30tys km temu, czyli dosłownie 5 miechów temu, cały komplet orginał NGK
Jesli to nie pomoze to sprawdz cewki-u mnie była jedna uwalona i objawy były podobne.
Jeśli na obrotach jest ok a na wolnych szaleje to spróbuj sprawdzić też silnik krokowy.
sprawdze krokowca też, na obrotach nie pracuje idealnie ale jest w miare dobrze, czasem też lekko szarpnie czy nie złapie gazu. Musze dzisiaj posiedzieć w garażu, jeżeli ktoś ma jakieś sprawdzone metody sprawdzania cewek czy krokowca prosze o info,bo może wystarczy jakieś napięcie sprawdzić ? w asterce tak miałem, ale nad roverkiem nie siedziałem w tym jeszcze.
Ogólnie załamuję się nad moim autkiem, co chwile coś... a dbam o niego lepiej niż o siebie:) czystszego auta w mieście nie ma, wszystko wymieniane regularnie, często przed książkowym przykazem, garażowany, tankowany często mocniejszymi oktanami, a tu znowu coś mnie zawodzi :\
[ Dodano: Sob Lip 11, 2009 21:20 ]
dziś się tym zajołem, kable, cewki, świece, aku = OK
wyczyszczona przepustnica, i Krokowiec - autko działa poprawnie, wina tkwiła w krokowcu, był bardzo brudny i się zacinał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum