Wysłany: Nie Lip 12, 2009 21:21
To o czym piszesz to rozdzielczość filmu FullHD a nie ekranu. Mogę się założyć o 0,5l że na twojej rozdzielczości ekranu 1600x... i mojej 1280x800 film w rozdzielczości FullHD będzie wyglądał identycznie bo ma swoją rozdzielczość 1920x1080.
A słyszałeś o filmach w jakości blue-ray? Polecam ściągnąć takowy, puścić go sobie na 1900, a potem wypowiedzieć się w tej kwestii raz jeszcze
Blu-ray (bo tak to się piszę) to nie standard jakości tylko format zapisu optycznego, następca popularnego DVD. Film może być co najwyżej w rozdzielczości HD (High Definition)
aiwer napisał/a:
To o czym piszesz to rozdzielczość filmu FullHD a nie ekranu. Mogę się założyć o 0,5l że na twojej rozdzielczości ekranu 1600x... i mojej 1280x800 film w rozdzielczości FullHD będzie wyglądał identycznie bo ma swoją rozdzielczość 1920x1080.
A jak myślisz co się dzieje z nadwyżką pixeli? Po za tym zawsze lepiej się ogląda film na 22" niż <19"
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ja 1024x600 na netbooku i wygodnie się przegląda całe forum jak i inne strony www. Wszystko się mieści w przeglądarce (jedno okno), nic nie trzeba przewijać jeśli chodzi o prawo/lewo.
Nie mówimy o calach monitora tylko o rozdzielczości.
Tylko zwróć uwagę, że w dobie monitorów LCD przekątna jest ściśle powiązana z rozdzielczością i o ile można ustawić rozdzielczość mniejszą niż natywna (albo pixele Ci się rozjadą albo w przypadku połączenia cyfrowego będziesz miał okno) o tyle większej nie ustawisz. To samo odpalając film HD w rozdzielczości 1280 albo przytnie Ci obraz w poziomie i pionie w przypadku opcji bez skalowania czyli pixel w pixel albo będzie skalować do mniejszej rozdzielczości co może wiązać się z utratą jakości. Im większa rozdzielczość tym mniej roboty ze skalowaniem i tym obraz bliższy oryginałowi...
W domu mam 1680x1050 w pracy 1280x1024 jako, ze cześciej kozystam z forum w domu zaznaczyłem 1600x
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum