gdy szukałem sobie opon na lato, naczytałem się o oponach pirelli, że to straszny chłam i badziew, (opinie na różnych forach spowodowane może tym że ci którzy je kupowali myśleli że ich kobiety zmienią się w dziewczyny z kalendarza Pirelli) a może faktycznie coś nie tak z najtańszymi wersjami tych opon.
Ja kupiłem sobie fińskie Nokiany i bardzo je sobie chwalę.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 22:56
Cytat:
czy opony pirelli to dobry wybur dodam rozmiar 205/55
podaj rozmiar felgi to Ci powiem jaki jest właściwy rozmiar oraz jaki masz motor bo to też istotne, jeżeli 205/55R16 to dobry rozmiar natomiast jeżeli masz felgę 15" to zobacz link: http://www.roverki.pl/article.php?sid=62#specif
[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 23:58 ]
co do opon Pirelli to moim zdaniem bardzo dobra opona, jeżeli masz 16" felgę to zakupisz opony z wyższej półki jeżeli chodzi o Pirelli i będziesz zadowolony
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
kurcze, te dane sa pewne ? Bo wynika z tego ze cdt (cdti tez zresztą) powinny miec 195/65 R15 a ja mam 205/65 R15 - a mam cdt, czyli nie tak jak powinno. Jak to wpływa na prace silnika i osiągi ? Bo wydaje mi sie (ale moze tylko mi sie wydawac) ze przez to moj samochod troszke wolniej przyspiesza ale za to osiaga wieksza predkosc maxymalna jak sie juz rozbuja (mam na mysli rzeczywista predkosc maxymalna a nie ta ktora pokazuje licznik w srodku). Myslicie ze wskazane jest zebym zmienil ogumienie na właciwe czy olac to ?
Olej to
może troszkę wolniej przyśpiesza, ale za to lepiej wygląda i pewniej trzyma się drogi.
Miałem ten sam rozmiar, obecnie mam 195/65/15 i większej różnicy nie odczuwam.
kurcze, te dane sa pewne ? Bo wynika z tego ze cdt (cdti tez zresztą) powinny miec 195/65 R15 a ja mam 205/65 R15 - a mam cdt, czyli nie tak jak powinno. Jak to wpływa na prace silnika i osiągi ? Bo wydaje mi sie (ale moze tylko mi sie wydawac) ze przez to moj samochod troszke wolniej przyspiesza ale za to osiaga wieksza predkosc maxymalna jak sie juz rozbuja (mam na mysli rzeczywista predkosc maxymalna a nie ta ktora pokazuje licznik w srodku). Myslicie ze wskazane jest zebym zmienil ogumienie na właciwe czy olac to ?
ja też jeżdże na takich jak ty. Nie będę zmieniał bo i po co. samochód prowadzi się dobrze. A spalanie? Normalnie czyli ok
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Lip 24, 2009 16:36
wszystko w Twoich rękach ale wydaje mi się że jak producent zaleca rozmiar 195/6515 to pewnie ma racje a jak ktoś udziwnia lub zakłada coś innego to jego sprawa, ja nie wnikam
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
wszystko w Twoich rękach ale wydaje mi się że jak producent zaleca rozmiar 195/6515 to pewnie ma racje a jak ktoś udziwnia lub zakłada coś innego to jego sprawa, ja nie wnikam
Producent zaleca wiele rzeaczy, a my i tak zmieniamy "pod siebie".
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
a u mnie w ksiazeczce pisze ze producent zaleca i jeden i drugi rozmiar przy "15" ja mam od poczatku 195/65/R15 a teraz zmieniam i mysle o 205/65/R15,jak myslicie faktycznie lepiej sie prezentuja? czy nie widac roznicy i szkoda kasy???
różnica jest nie wielka. Ja mam 15'' 195 i 16'' 205. Osobiście nie dostrzegam wielkiej różnicy chyba że w koleinach to na szerszych jest gorzej. Osobiście twierdze że 75-ka to nie samochód sportowy więc nie wchodzi się na "ręcznym" w zakręty, choć na autostradzie spokojnie można 200/h na 195 i jest ok.
Jak dla mnie to nie ma co cudować. Jeśli będziesz posiadał dwa komplety (zima/lato) to warto pomyśleć o drugim zestawie kół aby nie niszczyć felg przy zmianach opon co pół roku. Jeżeli jeździsz cały rak na jednych (o ile pamiętam w słonecznej italii zima w alpach jest piękna) to zimą szersza opona jest mniej korzystna z uwagi na rozkład mas.
PS. Znam ten ból sam byłem trochę na emigracji w UK. Ja mieszkam w okolicy Pruszcza (kiedyś Morena)
ja zmieniam opony na zimowki bo faktycznie tu zim nie ma,ale urlop swiateczny mus w ojczyznie byc a czemu takie co polroczne zmiany maja szkodzic felgom? zimowki mam w 195
Moj oponiarz taki niezdarny chyba nie jest a faktycznie zimowek nie polecal mi szerszych,a ktora marke sie lepiej ceni MICHELIN czy CONTINENTAL bo te dwa rozwazam w podobnej cenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum