Przed paroma dniami wykonałem regenerację opisaną przez Brt. Zleciłem dotoczenie tulei teflonowej. Obecnie rolka napinacza jest w jednej płaszczyźnie z innymi kołami pasowymi,piszczenie ustało. Dla porządku wymieniłem pasek i rolkę napinacza (łożysko gwizdało) Ogólnie jest o wiele lepiej,ale... Na wolnych obrotach z napinacza słychać głuche walenie,minimalne zwiększenie obrotów likwiduje problem. Obserwując pasek stwierdziłem,że w dolnej części bardzo silnie drga. Czy możliwe jest,aby sprężyna napinacza straciła swoje właściwości??? Wczesniej tego efektu nie obserwowałem. Napinacz nasmarowałem smarem silikonowo-teflonowym. Mam wrażenie,ze ruch powrotny rolki nie jest dostatecznie tłumiony np. przez podkładki cierne. Ktoś miał podobny efekt?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 21:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
miałem podobne hałasy .... niczym poza głośniejszą pracą to nie skutkowało i w moim przypadku nie było to uciążliwe. Nowy napinacz SKF uspokoił pracę paska i drgania na wolnych obrotach nie występują (co mnie zresztą trochę zdziwiło)
_________________ Pozdrawiam - Brt
grzech999 [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 22:08
Myślę ,że chyba powtórnie rozbiorę napinacz i spróbuję zmienić napięcie wstępne sprężyny. Problem jest ciekawy,być może tuleja teflonowa powinna być na stałe zakotwiona w jednym elemencie ( oryginalnie tak jest-poprzez wpust klinowy) Dziękuję Brt za wcześniejszy opis naprawy napinacza.
"mój" tokarz osadził tuleje na stałe na zewnętrznej części napinacza, a ruch napinacza odbywał się na powierzchni wewnętrznej tulei. Orginalnie jest odwrotnie - pracuje zewnętrzna część tulei - ale u mnei już tak była zjechana obudowa aluminiowa, że nie dało się tego reanimować i jedynie właśnie na wałku wewnętrznym udało sie uruchomić napinacz - pojeździłem na nim jakieś 50 - 60 kkm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum