Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 111 Skąd: Lublin
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 20:25 [R75] Parktronik jest ale nie działa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam mam parktronic fabryczny, czujniki i sterownik w bagażniku do którego dochodzi prąd po włączeniu wstecznego (sprawdziłem) ale nic po za tym , nic nie piszczy , nic się nie wyświetla żadnych oznak że parktronic w ogóle jest zamontowany , po prostu nie działa . Może ktoś wie od czego mam zacząć .
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 30, 2010 12:39, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 20:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ok. jutro sprawdzę . A na wyświetlaczu komputera nic się nie wyświetla ?
Nie nic się nie wyświetla. Przy włączeniu wstecznego powinieneś mieć tylko krótkie piknięcie. Jeśli jest awaria np czujnika to sygnał ok. 5 sec.
Jeśli jest brak jakiegokolwiek dźwięku to może być coś z czujnikiem wstecznego biegu i nie uaktywnia parktronica lub głośnik nie ma styku albo padnięty.
a ten głośnik to tak mniej więcej w którym jest miejscu i jak się do niego dostać ?
pod tylną półką, musisz niestety zdjąć tylną półkę jeśli masz sedana. W nowszych roverach jest wykorzystywany głośnik w liczniku jak u mnie (prawdopodobnie od połowy 2002)
wczerniec napisał/a:
właśnie sprawdziłem to pykanie czujników i po włożeniu wstecznego czujniki nie pykają (jeżeli dobrze cię zrozumiałem )
To oznacza że nie aktywuje się parktronic więc trzeba szukać problemu przy jednostce. Złączka przy ECU powinna mieć takie złącza jak poniżej:
1 - +12V
2 - głośnik
4 K-Bus
6 Masa
8 - głośnik
12 - instr. pack - o ile kojarzę to aktywuje parktronik ale mogę się mylić
Zacznij od sprawdzenia masy co jest najprostsze a potem po kolei.
_________________ Pozdr.
Dukat11
Ostatnio zmieniony przez dukat11 Sro Lip 29, 2009 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 21:39
nie wiem, mój kolega jest elektrykiem i sprawdzał mi dojście prądu i powiedział że jak wkładam wsteczny to prąd się pojawia . Jutro sprawdze gdzie dochodzi w którym styku
[ Dodano: Czw Lip 30, 2009 16:39 ]
dukat11- witam ,dzisiaj sprawdziłem dojście prądu , tak jak mi napisałeś i okazało się że na pierwszym pinie nie było prądu , tylko po włączeniu wstecznego pojawiał się prąd na pinie 12 . Sprawdziłem bezpieczniki i wyszło że nie było jednego bezpiecznika włożyłem go i pojawił się prąd na pinie 1 po włączeniu zapłonu . Ale dalej jest problem bo po włączeniu wstecznego głośnik piszczy przez 5 sek. i się wyłącza ale czujniki wszystkie cztery cykają .? Jeden troszke jak by ciszej ale też cyka. I co dalej ?
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 21:06
sprawdziłem . wyjąłem wtyczke ze sterownika i z czujników , podałem napięcie z jednej strony z drugiej probówke do masy i po kolei sprawdziłem wszystkie 12 kabelków , jest o.k. przez wszystkie przechodzi prąd idealnie, oczyściłem wszystkie styki, czujniki wszystkie 4 cykają tak samo ale dalej mam sygnał ciągły 5 sek. i nic po za tym . ??
kolego sprawdz przewody od czujników do sterownika może prąd dochodzi i cykają ale nie wraca impuls spowrotem do sterownika
Tak jak pisze mdw12, możesz mieś walnięty czujnik lub zaśniedziałe przewody. Spróbuj przeczyścić styki, może Kontakt 24 albo coś podobnego. Jak nie pomoże to musisz znaleść uszkodzony czujnik
to prawdopodobnie oznacza że któryś czujnik jest uwalony lub sam sterownik. Najlepiej byłoby podmienić z innego roverka moduł lub czujnik. Nie wiem czy da się to sprawdzić na komputerze.
[ Dodano: Czw Lip 30, 2009 22:32 ]
cykanie oznacza że nadają pytanie czy odbierają sygnał odbity
Poszukaj kogoś w lublinie z R75 i czujnikami cofania, wyjmij swój moduł i podepnij u niego. Jak zadziała to będziesz miał odpowiedź. W innym przypadku potrzebny elektronik który zdiagnozuje czy masz padnięty moduł czy czujnik. Ale padnięcie modułu rzadko się zdarza więc obstawiam czujnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum