Wysłany: Pią Lip 31, 2009 21:15 [Freelander] Wsteczny bieg
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 1999
Witam niedawno stalem sie posiadaczem land roverka freelander i mam pewien problem ze skrzynia biegow a dokladnie ze wstecznym biegiem jak wrzucam to zaczyna skrzypeic i musze docisnac zeby wszedl.
Bardzo prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 00:33, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 21:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Znalazłem coś takiego. Nie podajesz zbyt wielu szczegułów tego auta.
cyt...Skrzynia działa poprawnie. Jedyne \"ale\" to trzeba się przyzwyczaić do starannego wrzucanie biegu wstecznego. Przydatną funkcją w terenie jest uruchamiany przyciskiem na lewarku system wspomagający wjazd/zjazd na/z wzniesień. Działa jedynie przy 1 i wstecznym biegu, a działa na zasadzie ograniczenia prędkości zjazdu/wjazdu do 7 km/h.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
witam mam problem ze skrzynia biegow a dokladnie ze wstecznym wchodzi normalnie jak reszta biegow ale jak ruszam to cos croboli i agrzyta w skrzyni pomocy
Te typy tak maja jak sa już zużyte niestety. Czasem (nawet często)pomaga zmiana oleju na MTF94 taki jak zaleca LR. w mojej na innych olejach były kłopoty z trójką (zgrzytała i z wstecznym wyskakiwał albo nie wchodził po zmianie przez 80kkm działa jak zaklęta. zmieniałem już 2 razy ten olej i jest OK.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Podstawa to to czy dobrze wchodzi.
Warto zainwestować w nowa łapę wysprzeglika bo o ile biegy do przodu wymagają minimalnego rozłączenia układu sprzęgłowego o tyle do wstecznego musi to działac dobrze. Jak bierze sprzegło, jak nisko przy podłodze warto się tym zainteresować.
Kolejna sprawa to problem dość luźnego spasowywania tych skrzyń przez producenta.
Ja do oleju dodaję taki oto preparat:
http://allegro.pl/liqui-m...4859135003.html
W PG1 sprawdza się rewelacyjnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum