Wysłany: Sro Lip 22, 2009 19:58 [R420Di 98r] Mam problem z obrotami i chyba ze świecami
Cześć wszystkim. Mam problem ze swoim Roverkiem 420 Di. Problem polega na tym, że jeśli silnik jest zimny włączam zapłon pokazują mi się kontrolki i czekam aż zgaśnie kontrolka od świec i gaśnie i go bez żadnego problemu odpalam. Po krótkiej jeździe gdy silnik się już zagrzeje staje na światłach a tu obrotu wskakują na 1000-1100 i w czasie jazdy czasami jak zwolnię do małych obrotów też to można zauważyć. Następny problem to kontrolka od świec a mianowicie jeżeli silnik jest ciepły kontrolka ta bardzo długo się świeci i samochód od razu wskakuje na 1000-1100 obrotów. Co się dzieję? Czy to coś poważnego?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 19:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 21:32
świece do wymiany i kable
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 21:43
ha faktycznie no to chyba świece
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
czy w czasie jazdy zapala się czasem kontrolka od świec..? gdyby tak sie działo i świece sie włączały to mogłyby to podnosić temp w cylindrach i powodować wzrost obrotów.. ale to raczej nie na dłuższą metę bo szybko by "wysiadły"
Ostatnio zmieniony przez mlodyjp Czw Lip 23, 2009 22:19, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 21:44
kurczę ale żem nie popatrzył
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 22:03 Re: [R420Di 98r] Mam problem z obrotami i chyba ze świecami
gfh7x napisał/a:
Cześć wszystkim. Mam problem ze swoim Roverkiem 420 Di. Problem polega na tym, że jeśli silnik jest zimny włączam zapłon pokazują mi się kontrolki i czekam aż zgaśnie kontrolka od świec i gaśnie i go bez żadnego problemu odpalam. Po krótkiej jeździe gdy silnik się już zagrzeje staje na światłach a tu obrotu wskakują na 1000-1100 i w czasie jazdy czasami jak zwolnię do małych obrotów też to można zauważyć. Następny problem to kontrolka od świec a mianowicie jeżeli silnik jest ciepły kontrolka ta bardzo długo się świeci i samochód od razu wskakuje na 1000-1100 obrotów. Co się dzieję? Czy to coś poważnego?
Tak wiem Jugol. Powiedz mi tylko czemu włącza się kontrolka od świec na ciepłym silniku na tak długo a na zimnym normalnie?? No i co mają obroty podczas jazdy do świec?? O to mi chodziło.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Kontrolką bym się nie sugerował bo ona żyje własnym życiem u mnie raz mrugnie na chwile, a raz się długo świeci. Wsłuchaj się w dźwięk przekaźnika który rozłącza świece gdy się nagrzeją i zobacz czy jest różnica w czasie rozłączenia między ciepłym, a zimnym silnikiem
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Apropo kontroli od świec u mnie po przekręceniu zapłonu kontrolka od świec nie gaśnie nawet jak bym czekał cały dzien odpalać odpala normalnie i w czasie jazdy nie zapala sie. Dlaczego tak jest
czujnik temperatury cieczy chłodzącej do wymiany lub uszkodzone jego przewody. Po odpięciu przewodów od czujnika kontrolka od świec świeci bardzo długo. Świece też cały czas grzeją. Komp podnosi dawkę paliwa- silnik pracuje tak jakby był cały czas na "ssaniu"- stąd zwiększone obroty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum