Wysłany: Wto Sie 04, 2009 17:42 [rover 214 SI 1,4 16V 97] olej cos innego....
hejka
widze ze temat olejow juz byl poruszany ale..... pisaliscie ze jak ktos nie wie na jakim oleju jezdzi jego Roverek to powinien zalac mineralnym, a ja mam taki pytanie, moj Roverek ma 217 tys i chce go zalac nie wiedzac na czym teraz jezdzi polsyntetykiem 10w40, ponoc w niektorych zakladach maja urzadzenia, ktore bardzo dokladnia odsysaja stary olej silnikowym nawet jak sie nie wie jaki on byl nie ma problemow z zalaniem innym, co Wy na to, slyszal cos cos na ten temat? Myslicie ze moge kupic w ciemno polsyntetyk 10w40 i jechac do zakladu gdzie maja odpowiedni sprzet do calkowitego odessania poprzedniego oleju?
pozdrowka
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 17:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 17:47
Tu nie chodzi o to, ze te oleje nie moga sie ze soba mieszac. Problem w tym, ze jak silnik pracowal na mineralnym a ktos mu zaleje syntetyka to nowy olej (zadszy) przepluka silniczek z nagarow i zacznie sobie popuszczac. Lej polsentetyk (10W40) i bedzie git.
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 17:58 Re: [rover 214 SI 1,4 16V 97] olej cos innego....
kwadrat napisał/a:
ponoc w niektorych zakladach maja urzadzenia, ktore bardzo dokladnia odsysaja stary olej silnikowym nawet jak sie nie wie jaki on byl nie ma problemow z zalaniem innym, co Wy na to, slyszal cos cos na ten temat? Myslicie ze moge kupic w ciemno polsyntetyk 10w40
pozdrowka
- Mają takie urządzenia
- Półsyntetyk 10w40
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 21:06
możesz zalać półsyntetykiem bo jemu bliżej do mineralnego jak do syntetyku.Pólsyntetyk ma max 30% bazy syntetycznej a reszta to mineralny. Oleje nie są ani rzadsze ani gęstsze, tylko mają określoną lepkość w danej temperaturze i wskażnik lepkości i tym się należy kierować ,z tym , że te parametry najlepiej trzyma syntetyk a najsłabiej mineralny. Co do rozpuszczania osadów to należy kierować się liczbą TBN ( im wyższa tym lepiej myje ) , jak ktoś się boi rozszczelnienia, to może wlać olej o niskiej liczbie TBN np. Castrol 10W/40 TBN-8.7 (średnie TBN to ~ 10 ).
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 21:12 Re: [rover 214 SI 1,4 16V 97] olej cos innego....
kwadrat napisał/a:
hejka
ponoc w niektorych zakladach maja urzadzenia, ktore bardzo dokladnia odsysaja stary olej silnikowym nawet jak sie nie wie jaki on byl nie ma problemow z zalaniem innym, co Wy na to, slyszal cos cos na ten temat?
pozdrowka
można odessać olej ale wiecej ci zejdzie jak odkręcisz korek , osobiscie sprawdzałem , odsysanie jest przez otwór od bagnetu i stosuje sie to wtedy jak sie nie chce korka odkręcać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum