Wysłany: Wto Sie 04, 2009 16:12 [R214i 98] kontrolka oleju
Mam prośbę.Zapala mi się kontrolka oleju ale tylko wtedy gdy daję na luz lub gdy stoję na włączonym silniku.Po włączeniu biegu i dodaniu gazu kontrolka gaśnie.Wymieniłem czujnik ale dalej jest to samo.Dziękuję za każdą radę.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 16:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
olej wymienialem w marcu ma przejechane 7 tyś km. jutro jadę zmierzyć ciśnienie oleju jak będzie za małe to może pompa ale jak będzie dobre to wracam do punktu wyjścia
Jeśli lampka się zapala, to ciśnienie spada poniżej 35 kPa (0,035 MPa). Normalnie, silnik na zagrzanym, na wolnych obrotach powinien mieć jakieś 150 kPa (mój Poldeusz tak ma), a pod obciążeniem, od obrotów użytkowych (czyli 2000 rpm i więcej) co najmniej 0,3 MPa (mój poldeusz ma od jakichś 0,45 MPa - lato, do prawie 0,5 MPa - zima).
Lampka niedostatecznego ciśnienia oleju gaśnie już podczas kręcenia silnika rozrusznikiem (silnik ma wtedy obroty ze 200 rpm, nie większe). Układ tłokowo-korbowy oceniam w nim na pięć.
Jeśli ta lampka się zapala na zagrzanym oleju na wolnych obrotach, a sam olej jest właściwy (powinien był półsyntetyk 10W40) to co najmniej zawór nadmiarowy pompy olejowej się zawiesił, albo po prostu, silnik jest już wyeksploatowany i luzy na panewkach są tak duże, że ciśnienie oleju spada do wartości alarmowych).
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Witam mam pytanie czy po wlaczeniu zaplonu kontrolka oleju musi sie palic czy nie? Bo u mnie jak wymienilem pasek i simeringi kontrolka sie nie pali po wlaczeniu zaplonu a wczesniej sie palila>
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 19:50
Cytat:
A co to oznacza jak sie nie pali???
ze Ci pompa oleju kreci caly czas --oczywiscie zart
Moze przy wymianie paska niechcacy rozlaczyla sie kostka od czujnika (znajduje sie przy filtrze oleju), padniety czujnik lub spalona zarowka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum