tzn. ze w tym boschu oni nie maja takiego testbooka aby sie połączyli ?
Testbook T4 to maszyna diagnostyczna Rovera.
andrzejziom napisał/a:
przeszukałem manula od accorda 94 i pisze tam że ta niebieska wtyczka od str. pasażera to złącze serwisowe ...
Więc jednak jest prawdopodobieństwo, że odczytasz i skasujesz tym błędy, ale nie boschem.
W byłym aso Rovera (posiadającym T4) lub Hondy może się podłączą..
Nie rozumiem tylko, po co chcesz płacić za diagnostykę, jak można to bardzo łatwo zrobić samemu?
Tym bardziej w Boschu, który niewiele czyta w Roverach.
_________________ Pozdrawiam
Marcin
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 06:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 191 Skąd: Zamość
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 09:29
marthinez napisał/a:
Nie rozumiem tylko, po co chcesz płacić za diagnostykę, jak można to bardzo łatwo zrobić samemu?
Tym bardziej w Boschu, który niewiele czyta w Roverach.
Chce pousuwać błędy wszystkie jakie mam , i zobaczyć jakie one są bo walczę z falowaniem obrotów ....
To ta wtyczka za kolumna kierownicza taka płaska do czego jest ...?? potem zrobię fotkę to wrzucę jak ona wygląda
_________________ Był Rower Wigry III (Składak) , teraz R620 SLI 2.0 , 16V ........
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:19
Coś mi się wydaje, że aby u Ciebie skasować błędy, trzeba wyjąć któryś bezpiecznik na jakieś 10s. Tak przynajmniej się to robiło w accordzie. Jak brata zapytam i będzie pamiętał który to bezpiecznik to napiszę...
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 191 Skąd: Zamość
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:53
mcteusz napisał/a:
Coś mi się wydaje, że aby u Ciebie skasować błędy, trzeba wyjąć któryś bezpiecznik na jakieś 10s.
to chyba trzeba wyjąć bezpiecznik podtrzymania pamięci (BACK UP 7,5A), umieszczony w skrzynce bezpieczników pod pokrywą silnika na około 10 sekund ... znalazłem na jednym z forum hondy
[ Dodano: Nie Kwi 12, 2009 16:04 ]
to złącze mam pod kolumna kierownicy do czego ono jest ..?
_________________ Był Rower Wigry III (Składak) , teraz R620 SLI 2.0 , 16V ........
Mój model to ROVER 620ti 1996r. Silnik seria T, 2.0 turbo 200KM
Dzisiaj majstrowałem ze zworką w złączu diagnostycznym i niestety zrobilem zwarcie 4 i 16 pinu(4- przewód czarny, 16- przewód fioletowy). Chcę się dowiedzieć które bezpieczniki wymienić, poza tym nie mam jeszcze pojęcia co zwaliłem.
Notabene omawianego złącza OBD- w poradniku wyczytałem, aby odczytać kody błędu należy połączyć piny 4 i 15 i tu jest problem, bo pin 15 mam... pusty, dlatego zmostkowałem 4 z 16 i taki efekt.
Druga sprawa to BRAK kontrolki CHECK ENGINE przy zegarach. Rozkręciłem panel w celu sprawdzenia czy przypadkiem poprzedni właściciel nie kombinował. Zobaczyłem, że nigdy nie "siedziała" tam żaróweczka, która podświetla CHECK ENGINE. Wykluczyłem ewentualność majstrowania przez właściciela już po tym, gdy rozkładałem panel z zegarami- wszyskie łączenia, śrubki, zatrzaski były nietknięte więc to elminuje swędzące ręce poprzedniego właściciela.
-Co sądzicie o tych pinach?
-Czy w modelach 620ti 96r. była kontrolka CHECK ENGINE?
Chętnie się Was poradzę, z góry dzięki za odpowiedź.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Sie 05, 2009 20:31
niestety chyba nabroiłeś.
R600ti ma złącze diagnostyczne ale nie jest to żaden z standardów OBD (chyba że ich fabryczny). Złącze to służy do podłączania kompa ( testbook- można zrobić wszystko, niektóre bosch - kts - podstawowe parametry)
Opis z zwieraniem pinów to nie do tego modelu.
R600ti nie ma kontrolki "check engine" - głupie i dla mnie ale prawdziwe.
Oczywiście, nabroiłem z tym, że będzie kosztować mnie to nowy bezpiecznik. Gdyby w samochodzie były same obwody bez bezpieczników to producent by się sam tym pogrążył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum