Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 23:37 [R75] Parujące szyby na ECON.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam,
Mam problem ponieważ teraz gdy już temp zewnetrzna nie przekracza 20st C to stwierdzilem iz nie potrzebny mi jest tryb AUTO tylko wystarczy mi tryb ECON oraz szyberdach. Ale podczas gdy wlaczam tryb ECON to po jakis 3minutach zaczynaja parowac mi przednie szyby bez wzgledu na to czy nadmuch wlacze na szybe/nogi czy twarz. Jak sobie z tym poradzic?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 08, 2010 17:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 23:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 00:11
Jedynie wymieniać filtr kabinowy. Przy czystym filtrze kabinowym parowanie szyb w trybie ECON ma miejsce gdy jest dużo wilgoci w powietrzu, wtedy pomaga tylko włączenie trybu AUTO, nawet jeżeli nie jest to konieczne ze względu na temperaturę.
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 05:54
i wyczyść dobrze szyby od wewnątrz np. benzyną ekstrakcyjną , wyłączaj recyrkulacje powietrza.Zakładam ,że dywaniki są suche i nie ma wilgoci w aucie, układ ogrzewania jest szczelny.
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 09:31
W 800setce jak jestem w trybie ECON, i nacisnę jeszcze raz ECON to wtedy dioda econ gaśnie i włącza się sprężarka, ale nie jest to tryb full AUTO, czyli nadal to my kontrolujemy prędkość i kierunek nawiewu, może tak samo jest w 75?
Przecież to normalne zachowanie. W trybie AUTO pracuje klima i podaje zupełnie inne powietrze niż w trybie ECON. Wystarczy włączyć ECON, szyby zaparują, zwiększyć temperaturę, odczekać aż ciepłe powietrze osuszy szyby po kilku minutach i po problemie. W każdym samochodzie świata szyby parują po wyłączeniu trybu AUTO. Fizyka.
Przecież to normalne zachowanie. W trybie AUTO pracuje klima i podaje zupełnie inne powietrze niż w trybie ECON. Wystarczy włączyć ECON, szyby zaparują, zwiększyć temperaturę, odczekać aż ciepłe powietrze osuszy szyby po kilku minutach i po problemie.
ja mam podobne odczucia
patrysgn napisał/a:
Po włączeniu trybu AUTO zaparowanie momentalnie znika.
bo znowu wlacza sie sprezarka klimy
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 19:58
Wiechciu napisał/a:
W każdym samochodzie świata szyby parują po wyłączeniu trybu AUTO. Fizyka.
Nie zgadzam się z tą opinią i nie jest to normalne zjawisko. Jeżdżę dwoma autami z auto-klimą i w żadnym nie mam problemu z parowaniem szyb.Dziś próbowałem w R75 różnymi ustawieniami zaparować szyby i mi się to nie udało.
Dziś próbowałem w R75 różnymi ustawieniami zaparować szyby i mi się to nie udało.
spróbuj przy nizszej temp zewnetrznej, tak zeby bylo np kolo 10 stopni, najlpeiej w nocy, no i klima musi byc wlaczona dluzszy czas
u ojca w volvo 850 jest manualna klima i po jej wylaczeniu doskonale czuc, ze po chwili zaczyna leciec z nawiewów bardzo wilgotne powietrze, oczywiscie z racji wysokiej temp. na zewnatrz, na szybach sie nie osadza
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Czytałem wasze wcześniejsze posty i dziś wracając wieczorem do domu nie włączając klimy zauważyłem ze delikatnie zaparowały mi szyby. Więc coś z tym parowaniem szyb sie dzieje.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 22:58
AndrewS napisał/a:
spróbuj przy nizszej temp zewnetrznej, tak zeby bylo np kolo 10 stopni, najlpeiej w nocy, no i klima musi byc wlaczona dluzszy czas
Koledzy AndrewS istaf, , przecież ja nie twierdzę że szyby nie zaparowywują,bo to w określonych warunkach, zgodnie z prawami fizyki jest normalne i nieraz tego doświadczyłem ( wystarczy zamknąć szyby ,4 osoby i chłód na zewnątrz).Ja odnoszę się do problemu jaki ma patrysgn, to znaczy,że przy temp. otoczenia poniżej 20 st.C, po włączeniu ECON,nie używając wcześniej klimy, zaparowują mu szyby bez względu na ustawienie nadmuchu i otwarty szyberdach , a to jest dla mnie nienormalne ,no chyba że żle go zrozumiałem.Wydaje się,że tak jak ja zrozumiał henryk
hmm tak to sie chyba nie da
jesli econ jest wylaczony, to to jest rownoznaczne z wlaczeniem sie sprezarki klimy, oczywiscie w zaleznosci od warunków otoczenia, sprezarka bedzie zalaczana czesciej lub rzadziej
moze kolega patrysgn niech dokladniej to opisze
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 23:15
naciska się AUTO i następnie zaraz ECON, a póżniej tylko ON i OFF. Ale u mnie nawet po dłuższej jeżdzie na AUTO i po włączeniu ECON nie ma problemu parowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum