Posiadam Rover 25 rocznik 2005. Auto zostalo sprowadzone i ma przejechane 42000km. Dzis kolega z pracy powiedzial mi, ze niektorzy maja taka zasade, ze przy sprowadzonym aucie - niezaleznie ile maja przejechane, lepiej wymienic rozrzad dla pewnosci i spokoju. Wiadmo, ze jak rozrzad padnie to koszty naprawy ida w tysiace...
Co o tym myslisie?
Pozdrawiam,
Marcin
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 13:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Posiadam Rover 25 rocznik 2005. Auto zostalo sprowadzone i ma przejechane 42000km. Dzis kolega z pracy powiedzial mi, ze niektorzy maja taka zasade, ze przy sprowadzonym aucie - niezaleznie ile maja przejechane, lepiej wymienic rozrzad dla pewnosci i spokoju. Wiadmo, ze jak rozrzad padnie to koszty naprawy ida w tysiace...
Co o tym myslisie?
Pozdrawiam,
Marcin
Jeśli to K-seria, to rorząd można zmieniać w okolicy 100 tysięcy niekiedy źródła podają 80 tysięcy, jeśli masz 40 to może to jest za wcześnie, nie ma co popadac w paranoję, 40 tysięcy to jeszcze nowością powinno być czuć w aucie
O ile masz jednak obawy co do faktycznego przebiegu zmieniaj, i nie zapomnij o pompie wody, to dość istotne aby ją wymienić przy okazji rozrządu, szczególnie w silnikach serii K.
ja dzwoniłem na servis i mi powiedzieli że wczesnierj niż 80 -90 to nie ma co, a poza tym oni i tak zawsze podają pzyblirzenie w swoja strone, tak że wymień sobie olej i filtry paliwa powietrza i oleju.. mysle że na początek nie ma co szaleć...
odświerzam temat- napiszcie, czy wiek paska rozrządu ma znaczenie? Mój Rover ma 56 tys przebiegu, ale ma juz 7 lat. Jezdzic dalej, czy wymieniac? Jesli wymieniac, to jaki pasek i napinacz polecacie? Czy przy pierwszej wymianie napinacz tez wymianiać?
kasjopeja ma jak zawsze rację, ale warto przy okazji zadać pytanie - czy masz 100 % pewności, że to oryginalny przebieg????
Jeżeli masz nawet 1% wątpliwości, to nawet nie zastanawiaj się minutki tylko wymieniaj - paski i napinacze
Raczej juz wymienic ze wzgledu na te 7 lat.
Nie wiem czy ktos juz o tym pisal,ale sa dwa rodzaje pompy wody dla 25,45 -starsza i nowsza.Obydwie sa zamienne,tylko jesli mialo sie starsza i kupi sie nowsza to trzeba miec specjalna srube (szt 1) mocujaca oslone rozrzadu(na laczeniu dolnej i gornej czesci) i przykrecajaca pompe.Mi sprzedali ta starsza(bez tej komory do odparowywania wyciekow z walka pompy),a fabrycznie byla nowsza.W katalogu wystepuja obydwie zamiennie http://74.125.77.132/sear...n&ct=clnk&gl=ie Na zdjeciach widac roznice.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum