Jesteś wielki podpowiedz gdzie tego szukać bo ostatnio w pracy mam urwanie głowy i nie mam kiedy szukać i jak bym wiedział gdzie celować to szybciej by było
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 13:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 20:39
problemy są z dostawą tego osuszacza bo pewna firma która pośredniczy w dostawie klamotów wisi kasę w anglii i nie dostaje od nich towaru , a osuszacz to tylko od rovera 75 ,szukałem w zamiennikach i nic nie ma
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 20:59
sknerko napisał/a:
podpowiedz gdzie tego szukać
w sklepach i hurtowniach zajmujących się handlem częściami i osprzętem do klimatyzacji.sknerko, ale jeśli klima nie była rozszczelniona i jest prawidłowe ciśnienie , to raczej czekałbym na jakąś okazję, jak będzie trzeba rozbierać przód ,spuszczać płyn,wymieniać czynnik,wyciągać chłodnicę.Naprawdę jest dużo roboty,wprawdzie zależy to od wersji i wyposażenia , ale i tak jest co robić, a w R75 osuszacz mało kiedy wpływa na działanie klimy jak nie była wcześniej ruszana ( naprawiana ).
nie była naprawiana ale ma kiepską wydajność od czasu jak mam auto i jeżeli sprężarka startuje a tak jest, to chyba tylko on może być przyczyną. Zwiększa się ciśnienie i zaworkiem powoli przepuszcza aż jest za mało czynnika i przestaje chodzić. rok temu napełniłem i działała, latem już słabo a w sierpniu padła całkiem, znaczy sprężarka startuje bo słychać i obroty reagują na nią a leci ciepłe powietrze wentylator jest sprawny
PHJOWI, nie mam do ciebie pretensji bo wierzę że próbujesz sprawę ruszyć tylko chciałbym już temat zakończyć i dlatego szukam gdziekolwiek
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 23:03
Klimamechanik też mi mówił, że zapchany osuszacz zmniejsza wydajność klimatyzacji, jednak odradzał w R75 profilaktyczną wymianę. Taki sam wniosek można wyciągnąć z tego co napisał SeniorA.
sknerko, którym zaworkiem wylatuje czynnik jak osuszacz jest zapchany? Dlaczego tym samym zaworkiem nie ucieka czynnik wtedy gdy ciśnienie w układzie się zwiększa z powodu niedziałającego wiatraka?
W rave jest opisana procedura wymiany wkładu osuszacza i jest tam również od dołu jakiś filtr, który wymienia się razem z wkładem. Nie wiem, czy jest sprzedawany w komplecie z wkładem, czy trzeba osobno zamawiać. Jezeli będziesz wymieniać wkład, to warto również ten filtr sprawdzić. Nie wiem jak to wygląda - nie przerabiałem tego jeszcze, ale ten filtr znajduje się od dołu osuszacza.
nie wiem którym zaworem ucieka bo pod maska nie siedzę, tak mi klimaludek powiedział, nie mam pojęcia o jakim filtrze mówisz bo ja mam instrukcję do klimy i tam jest narysowany osuszacz w takiej tubie i tyle zero filtrów nic oprócz osuszacza. Poza tym PHJOWI ma temat w małym palcu i zapewne wie o takim filtrze i go również wymieni jak oczywiście dojdzie do zakończenia tematu.
MG TF 160 srebrny pocisk
nie no spoko może trochę źle zabrzmiało nie miałem nic złego na myśli po-prostu tak mi się napisało.
poza tym dzięki za info o jakimś niezidentyfikowanym filtrze będę szukał i badał temat dzięki tobie.
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 23:38
henryk napisał/a:
Nie wiem, czy jest sprzedawany w komplecie z wkładem, czy trzeba osobno zamawiać
osuszacz to filterek i pochłaniacz.Do obudowy połączonej ze skraplaczem,wkłada się pochłaniacz i filterek które stanowią całość przy zakupie. Tu widać http://c2c.activant.com/c...2NPVRp.BFQIXj0A (pochłaniacz,filtr i zatyczka )
Można pytać w Toyocie,Hondzie.
[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 00:53 ]
henryk napisał/a:
Klimamechanik też mi mówił, że zapchany osuszacz zmniejsza wydajność klimatyzacji, jednak odradzał w R75 profilaktyczną wymianę. Taki sam wniosek można wyciągnąć z tego co napisał SeniorA.
Tak, bo są odstępstwa czasowe od zaleceń co do wymiany osuszacza. Nie wymienia się, gdy osuszacz stanowi całość ze skraplaczem, producent nie uwzględnia w wykazie czynności serwisowych i gdy jest potrzebny b.duży wkład pracy. Wymiana następuje gdy jest konieczność założenia nowego skraplacza np. w skutek uszkodzenia i wtedy wymienia się całość.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 10:43
a jakie generował układ ciśnienie podczas testu ? , gdyby był zatkany osuszacz klima mogła by się wyłączyć ( wzrost ciśnienia) czy przypadkiem kompresor przestał pompować ciśnienie
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
a jakie generował układ ciśnienie podczas testu ? , gdyby był zatkany osuszacz klima mogła by się wyłączyć ( wzrost ciśnienia) czy przypadkiem kompresor przestał pompować ciśnienie?
Podobno prawidłowe bo jak napełnił to powiedział ze jest ok i fakt klima schładzała do 6 stopni na wylocie z kratki
MG TF 160 srebrny pocisk
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Tylko jedno pytanie jeszcze tego nie przerabialem.Co to jest osuszacz klimy i gdzie sie znajduje,jak czesto sie go wymienia.wiem o filtrze przeciwpylkowym ale to chyba nie to?
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Cze 14, 2011 08:31, w całości zmieniany 3 razy
Zaleca się wymianę bodajże co 4 lata.
W starych typach chłodnic klimatyzacji była możliwość wymiany samego osuszacza, w nowych typach chłodnic nie ma takiej możliwości i wymieniasz z chłodnicą.
heh a jesli sie nie wymieni to jakie przykre skutki moga nastapic?W kazdym samochoczie tak jest czy tylko w roverkach?zTo musi byc droga impreza cala chlodnice wymienic.jak rozpoznac czy u mnie cala chlodnice czy tylko ta czesc czyli osuszacz?Przyznam ze jestem zaskoczony
czy może ktoś z Was potwierdzić, że w R75 bez względu na rocznik i wersje silnikową osuszacz klimatyzacji jest integralną częścią chłodnicy i nie ma możliwości wymiany samego osuszacza bez chłodnicy
były dwa rodzaje jeden nie wymienny a drugi da się wymienić. Ponoć jak zdejmiesz osłonę pod silnikiem (albo odchylisz) to widać po lewej stronie chłodnicy (przed kierowcą) kapsel na imbus i to oznacza że jest wymienny http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID001576
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum