Pytanie: Czy da rady wymienić tylne bębny na tarcze?
zdaje sobie sprawę że być może chociaż sam nie wiem trzeba będzie wymieniać całą tylną oś... i że będzie to dość kosztować ale zapytać można od tego jest forum jest to w ogóle możliwe? Może jakiś inny roverek ma tarcze i tylko kwestia przełożenia?
Ma ktoś może tarcze w swoim R200 już? Jak tak to można prosić fotki?
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
w Hondach jak sam mialem to chlopaki pisali, ze taki swap robili. W zwiazku z analigią Rovera do Hondy mysle, ze tez da sie zrobic. Mozesz poszukac na forum civicklub.pl
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pytanie: Czy da rady wymienić tylne bębny na tarcze?
zdaje sobie sprawę że być może chociaż sam nie wiem trzeba będzie wymieniać całą tylną oś... i że będzie to dość kosztować ale zapytać można od tego jest forum jest to w ogóle możliwe? Może jakiś inny roverek ma tarcze i tylko kwestia przełożenia?
Ma ktoś może tarcze w swoim R200 już? Jak tak to można prosić fotki?
Wystraczy nabyć r200 w odpowiednim roczniku! A tak na serio cała tylna oś belka do wymiany . Też się kiedyś interesowałem tym tematem...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
hmm... no nie wiem co to ma do rocznika... raczej do pojemności silnika mi się zdaje ale mogę się mylić.
Vesper416 napisał/a:
A tak na serio cała tylna oś belka do wymiany .
tak też myślałem...
Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć tej osi z tarczami... wszystko w bębnach... patrze na Rover 200 może pasuje od czegoś innego? 25 ? nie wiem... nie wiem czy w ogóle tam są... Jest w ogóle rover 200 z tarczami z tyłu?
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
Przednie koła nowego Rovera serii 200 wyposażone są w hamulce tarczowe, tylne zaś w bębny. Układ hamulcowy hydrauliczny, dwuobwodowy. ABS (Anti-lock Braking System) występuje jedynie jako opcja. Jeśli egzemplarz jest wyposażony w ABS to w początkowym okresie produkcji zarówno z przodu jak i z tyłu występowały hamulce tarczowe, później (od połowy 98 roku) bębnowe
Kiedyś nawet Brt pytałem oto samo i z tego co mówił co poza efektem wizualnym prawie żadnej róznicy w hamowaniu nie będzie a koszta mogą się oprzeć o jakiegoś kafla. Co do absu i tarcz, mam 1,4 8V z ABSem i bębny z tyłu ale to temat rzeka
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Niektórzy widzę mylą tu nawiercane z wentylowanymi
A gdzie ja się pomyliłem? Aktualnie mam Lite z przodu tarcze a z tyłu bębny a będą wentylowane nacinane i nawiercane... Proszę Cię czytaj dokładniej
kzrr napisał/a:
Kiedyś nawet Brt pytałem oto samo i z tego co mówił co poza efektem wizualnym prawie żadnej róznicy w hamowaniu nie będzie a koszta mogą się oprzeć o jakiegoś kafla. Co do absu i tarcz, mam 1,4 8V z ABSem i bębny z tyłu ale to temat rzeka
Efekt wizualny to jedno, ale podobno wentylowane powinny być lepiej chłodzone tylko zastanawiam się nad jednym mankamentem, w samochodach ze standardowo montowanymi wentylowanymi tarczami są montowane pod nie takie blachy aby kierowały do nich strumień zimnego powietrza (w sportowych to już inna bajka bo robią nawet wloty powietrza w błotnikach)
Co do absu i tarcz, mam 1,4 8V z ABSem i bębny z tyłu
bo masz rocznik 98 a od tego rocznika modelowego były bębny już niezależnie od istnienia ABSu w aucie Tylko przez pierwsze dwa lata były robione wersje z tarczami z tyłu(pomijam vi, BRM, itp. )
A gdzie ja się pomyliłem? Aktualnie mam Lite z przodu tarcze a z tyłu bębny a będą wentylowane nacinane i nawiercane... Proszę Cię czytaj dokładniej
Odnosiłem się do posta nad Twoim bo, może i w 400 lub 600 są lite ale jakoś trudno mi w to uwierzyć bo ja w starym kanciaku mam seryjnie wentylowane....
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum