Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 16:11 [R75] Rozrusznik czy alternator??????
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam mam problem z paleniem auta.... raz pali a raz nie... wymieniłem taką blaszkę w rozruszniku bo się przetopiła i juz całkiem nie palił....zmierzyłem prąd i na wolnych obrotach nie miał w ogóle ładowania...a jak zwiększe to ma ale jak zapale światła to z akumulatora mi Ciągnie prąd....i nie wiem czy mi się szczotki zawieszają w rozruszniku czy co....POMOCY!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 01:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 16:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli nie odpala to jakie są objawy, kręci słabo i nie ma zapłonu czy w ogóle nie daje znaku życia? jeśli to pierwsze to prawdopodobnie akumulator podzdychuje a CDTi musi mieć dobre napięcie do rozruchu. A jeśli to drugi to prawdopodobnie zawieszone szczotki w rozruszniku które należałoby wymienić. A z tym brakiem ładowania akumulatora to też może być wina alternatora - chociaż moje spostrzeżenia na temat alternatora opierają się tylko na logice, a odpalanie na doświadczeniu z innymi autami. Poz.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 17:39
jeśli nie ma ładowania to na pewno do sprawdzenia alternator
a konsekwencją braku ładowania jest problem z rozruchem
R-ki mają dość rozbudowaną kontrolę napięcia i jak jest trochę za niskie na akku za nic nie odpali - rozrusznik nawet nie spróbuje załapać
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum