Witam, zlokalizowalem wyciek płynu chłodzącego z okolicy kolektora najprawdopodobniej mam do wymiany uszczelkę. W związku z tym proszę drogich kolegów i koleżanki o pomoc - mianowicie co powinienem zrobić zeby ściągnąć kolektor i wymienić ów uszczelkę,
1.czy należy spuścić płyn chłodniczy?
2.czy trzeba odłączać jakieś czujniki czy mogę po prostu odkręcić kolektor i go odchylić wymieniając uszczelkę?
3.czy należy odłączać gumowe przewody?
4.czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe czynności na które nie wpadłem?
5.czy lepiej sprawe zostawić mechanikowi (chce ok 200zł za wszystko)
uszczelkę można kupić za 20zł więc samodzielna wymiana jest kusząca
Wszelkie sugestie mile widziane
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 13:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dzięki za odpowiedz, znalazlem przed chwila w rave całą procedurę wymiany i tam pisze że trzeba przy okazji wymieniać jakieś o ringi, czy to konieczne? czy wogóle potrzebuje czegoś jeszcze? czy wystarczy ze tylko spuszcze płyn poodpinam, to co Lechos napisał, odkręce kolektor i to wszystko? Czy należałoby jeszcze jakieś przewody poodłączać bo w rave jest mnóstwo rzeczy do odłączenia ale wydaje mi się że to troche na wyrost napisali... Akumulator może zostać podpiety czy w czyms może przeszkadzać?
Ostatnio zmieniony przez jaromas Pon Wrz 28, 2009 13:55, w całości zmieniany 1 raz
jeszcze jedno pytanie, dzisiaj zamawialem uszczelke pod ten kolektor i sprzedawca zapytal czy innych uszczelek do kolektora nie chce... jeżeli mi cieknie płyn chłodniczy spod kolektora to musze wymieniać jeszcze jakas uszczelke czy ta jedna pod kolektor wystarczy?
uszczelka wymieniona z tym ze spuściłem cały płyn, przepłukałem trochę układ i zalałem nowy. Zgubiłem jedną nakrętkę ale dosztukowałem. Przez noc nic tamtędy nie popuścił jednak ubyło minimalnie płynu - znalazlem kolejny drobny wyciek na opasce od tej grubej rury co idzie od chłodnicy, juz poprawilem ale nie chce zapeszać dzieki za pomoc
Witam niedługo czeka mnie wymiana tejże uszczelki i miło by było wiedzieć z jakim momentem trzeba dokręcać te nakrętki? Nie chciałbym przypadkiem którejś za mocno dokręcić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum