Dziś zrobiłęm ostatnie drzwi - prawy przód i kolejna poprawka! Mata 10m/30cm niestety nie starczy na bagażnik. Ledwo wystarczyło mi na komplet 4-ch par drzwi. Jedno jest pewne - w aucie teraz panuje całkiem inna atmosfera i jeździ się całkiem inaczej Jeśli ktoś ma na zbyciu 100zł i kilka godzin czasu - polecam taki zabieg
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 15:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 11:29
To i ja się pochwalę. 3 dni walki z drzwiami przednimi. Schemat prac:
- zdjęcie wszystkiego z boków (nie będę opisywał bo zrobił to juz Mayson)
- odtłuszczenie powierzchni wewnątrz drzwi i na zewnątrz - ja używam benzyny eksktrakcyjnej.
- wytłumienie wewnętrznej części drzwi dwoma warstwami mat (użyłem maty dekarskiej TYTAN) świetnie się lepi i łatwo kłądzie - zdecydowanie fajniej się tym posługuje niż twardymi matami APP.
- przesmarowanie wszystkich prowadnic szyb elektrycznych (smar silikonowy + uniwersalny)
- przesmarowanie mechanizmu od szyb
- wytłumienie zewnętrznej części - jedna warstwa maty
- zmiana plastikowych beznadziejnych dystansów pod głosniki na mdf/płyta wiórowa o grubości 22mm (dystanse wcześniej polakierowałem żeby nie piły wilgoci)
- uszczelnienie dystansów do drzwi silikonem (po przykręceniu dystansów zawsze zostanie z 1mm przerwy między drzwiami i drewnem - więc trzeba uszczelnić)
Dodam że nie dałem jeszcze pianki tak jak Mayson - a zamierzam - jednak wstrzymuje się do czasu aż wymienię fabryczne głośniki i poskładam wtedy na amen.
Co do jakiści dźwięku - cięzko się zachwycać seryjnym audio jednak różnica w kontroli basu, jego jakości i obszerności jest jak zwykle przy takich zabiegach spektakularna. Nie ma porównania. Wytłumienie wpływa pozytywnie na każde pasmo jednak przy tym nagłośnieniu, które jeszcze mam w samchodzie nie będę się wypowiadał .
W planach - wymiana niskotonowców + odseparowane wysokotonówki jedwabne na podszybiu + radyjko JVC KD-R 501 albo jakiś Alpine.
W dalszych planach:
Wytłumienie tylnych drzwi + bagażnik i sciana grodziowa.
Dużo do zrobienia i zabiera sporo czasu. Tak naprawdę tylko w weekendy udaje mi się coś grzebnąć.
Co do samego wytłumienia auta - cięzko mi powiedzieć czy się poprawiło - jeszcze nie testowałem. Jak sądzę będzie znacznie lepiej (tak jak w poprzednim aucie).
Sądzę, że po dodaniu tak jak Mayson tej pianki co wypełni dosyć sporo wolnej przestrzeni efekt będzie nieporównywalnie lepszy. Na to jednak muszę zaczekać - pomimo, żę piankę już kupiłem .
update: włąśnie wróciłem z trasy różnica jest dosyć słyszalna jeśli chodzi o hałas
Dodam, że wytłumienie 1 drzwi to koszt rzędu 50zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum