Wysłany: Pią Paź 09, 2009 10:55 [R 416 SI 16v 1996r] Wymiana oleju i reszty płynów
witam
zamiezam w najbliższym czasie wymienic, olej w silniku płyn hamulcowy, płyn wspomagania, oraz płyn chłodniczy i stad pare pytan.
1. Jaki olej leje sie do mojego silnika, gdzies na forum wyczytałem ze 10w40, ale w moim samochodzie pod maska przy mocowaniu amortyzatora ktoś napisał "oil 5w40" wiec teraz nie wiem co tam wlać, po drugoe jakiej pirmy olej wlac, i czi mineralny czy syntetyk?
2. płyn hamulcowy też gdzie wyczytałem zeby lepiej nie robic tego domowym sposobem, czyli pompowanie pedałem, ponieważ można zasyfic pompe ABSu, i z tąd pytanie czy ktoś z was zna moze jakiś warsztat w pomorskim, najlepiej w powiecie kartuzkim, który posiada odpowiedni sprzet do wymiany płynu hamulcowego?
3. Płyn wspomagania, co tam wogóle wlać i jak to wymienic, czytałem ze spokojnie mozna to zrobic samemu ale nie wiem jak, nie mogłem sie tego doszukac.
4. Jakie płyn chłodniczy wlać do mojego samochodu czy moze być to na przykład "petrygo"
pozdrawiam i z góry dziekuje
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 10:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
[ Dodano: Pią Paź 09, 2009 12:34 ]
a jeszcze takie pytanie czy jesli miałem mineralny a teraz wleje syntetyk to cos sie stanie, bo dzies chyba słyszałem ze taks ie nie powinno robic
[ Dodano: Pią Paź 09, 2009 12:37 ]
sorki jeszcze jedno takie małe pytanko i wszystko juz bede wiedział, jaki filtr oleju kupic?
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 11:46
slax napisał/a:
a jeszcze takie pytanie czy jesli miałem mineralny a teraz wleje syntetyk to cos sie stanie, bo dzies chyba słyszałem ze taks ie nie powinno robic
zasada jest taka, ze przechodzi sie z oleju zadszego (syntetyk) poprzez polsyntetyk na gestszy (mineral) a nie odwrotnie. Jesli mialbys wlany mineralny a przechodzisz na syntetyk to moze sie stac tak, ze silnik sie rozszczelni poprzez wyplukanie nagarow (pocenie sie, nadmierne spalanie oleju)
Cytat:
jaki filtr oleju kupic?
obojetnie jaki dostaniesz w sklepie do tego silnika (i tak co roku sie go zmienia razem z olejem)
Ostatnio zmieniony przez Lechos Pią Paź 09, 2009 11:51, w całości zmieniany 1 raz
są różne szkoły na ten temat też na forum jest to opisane
mój dobry znajomy tak zrobił i niestety zaraz po tym zabiegu odezwały się zawory hydrauliczne(szklanki) i musiał je wymienić
nie raczej o konkretny model, bo napisy na moim sa zmyte, jest tylko Filtron, reszty nie da sie idczytax a jak go wykrece to ne bede mial jak do sklepu po niwy pojechac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum