według mnie na biało
cały czas ci tak dymi czy tylko jak jest zimny?
bo u mnie jak jest zimny to też tak dymi z rańca i przestaje
ale rano to ma prawo bo jest niska temperatura a ja mam egr zaślepiony więc spaliny zamiast wracać do silnika jak jest zimny idą całą parą na zewnątrz
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 11:18
A to tak tylko po odpaleniu czy cały czas to raz?
A dwa czy ubywa Ci płynu w zbiorniczku?
Silnik zimny czy ciepły?
U mnie po odpaleniu przez jakieś może około 5 minut też leci jakby biały dym ale zanika.
I tak o połowę mniej tego dymu.
Płynu nie ubywa, konsystencja oleju OK.
Więc HGF odpada.
Zjawisko dymienia jakby na biało tłumaczę sobie w ten sposób,że w układzie wydechowym diesla zbiera się sadza.
Po wyłączeniu silnika wydech stygnie a ta sadza może absorbować wilgoć z powietrza.
Po odpaleniu wydech się nagrzewa i wilgoć odparowuje tworząc taki oto jak by biały dym.
Każdy silnik będzie dymił teraz z układu. Wyjdźcie sobie na zewnątrz i zobaczcie że Wy też dymicie na biało Jest niska temperatura a spaliny są ciepłe. Resztę sobie dopowiedzcie
Silnik byl odpalany zimny o godzinie 9 rano. pozniej tak nie dymi tylko tak piewrszy raz jak sie rano odpali. EGR mam zaślepiony, wywalony katalizator, oleju nie ubywa. Z reszta jutro ide wymienic olej, zobacze jak bedzie po wymianie. świece wymieniane rok temu, akumulator nowy. Jak bylo cieplo to tak nie dymil tylko teraz jak jest zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum