Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich chętnych pomóc:) Mam roverka 75 2.0 V6 automat. Ostatnio w zakresie obrotów 1900-2100 pojawia się dziwny jakby brzęczący dźwięk. Dzieje się tak tylko i wyłącznie w trakcie jazdy. Na postoju w trakcie "gazowania" dźwięk się nie pojawia wogóle. Ponadto żadnych innych "dolegliwości" narazie autko nie wykazuje. Jakieś pomysły co może być tego przyczyną??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lis 28, 2010 22:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 02:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sądziłem, że tylko u mnie coś takiego występuje. Mam podobne, w granicach 2 tysięcy obrotów silnika coś brzęczy w okolicach poduszki pasażera i schowka.
Co ciekawe po osiągnięciu w kabinie temperatury 20 stopni Celsjusza przestaje brzęczeć.
Próbowałem znaleźć przyczynę ale bez skutecznie. Może ktoś to namierzył.
_________________ Wiesław B. (wawwie@wp.pl)
Poszukuję przewodów ze skrzynką przekaźników do wentylatora chłodnicy Rover 75, jeśli ktoś ma na zbyciu to chętnie odkupię.
Ja również slysze "brzęczenie " przy podobnych predkościach. Kiedys pisali o tym na forum. Trzeba by poszukac. dźwięk jest taki jakby jakies smigiełko wentylatorka o coś zawadzało. Nie mam obecnie czasu by poszukać o tym tematów. Z czasem tym się zajme bo miły dźwięk dla ucha to nie jest.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
U mnie słychać takie metaliczne brzęczenie od strony skrzynki biegów, na różych obrotach, luzie gazie, zależy jak stanę. Mechanik powiedział że to łącznik elastyczny w układzie wydechowym do wymiany jest i on tak brzęczy ale z tym można jeździć. Nie wiem czy to wam pomoże bo nie wiem jak brzęczy u was Może jak to od strony schowka to jakiś plastik luźny i obija się.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 34 Skąd: białystok
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 16:01
Witam!!
Ja też mam to brzęczenie z okolic poduszki pasażera lub schowka. Mam też na to sposób . Spróbujcie w trakcie jazdy jak usłyszycie to brzęczenie otworzyć schowek pasażera. Wiadomo że idzie zima i temp. otoczenia znacznie spadła. tworzywa sztyczne mają to do siebie że w niskich temperaturach robią się twardsze i pocierając o siebie brzęczą piszczą itp. Jeśli brzęczenie ustanie to po kłopocie. Wystarczy przykleić pasek taśmy na gąbce (a może gąbki na taśmie ) w miejscu styku krawędzi schowka i deski, tak aby po zamknięciu krawędzie nie ocierały o siebie.
RaD256 jak dla mnie to coś może być z wydechem, drgania przy jeździe powodują podobne dźwięki jak coś pod spodem jest poluzowane - najlepiej na kanale to sprawdzić. A co do jazdy przy budynku to myślę że dźwięk odbija się od budynku i wraca do ciebie dla tego jest głośniej, ja się zawsze łapie na domysłach co się stało z silnikiem że tak głośno! gdy jadę z otwartym oknem i mijam coś
Krzych nie jesteś sam:) Pszczołka niestety ten brzydki dźwięk słychać na zewnątrz samochodu gdy mój ojciec prowadził i przejechał koło mnie jest on dość donośny. Na kanale przy gazowaniu auta nic nie słychać "cisza". Dokręciłem obudowę od katalizatora, tą aluminiową co jest przytwierdzona do osłony silnik dodatkowymi śrubami i uszczelniłem silikonem 1200 stopni. reszta obudów wydaję się nie mieć luzów... naprawdę strasznie mnie to irytuje ale za razem intryguje co może powodować tego typu odgłos:/
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 22:08
RaD256, to może pochodzić z kolektora wydechowego.Rura kolektorowa przed katalizatorem ma wewnętrzną drugą rurę, która mogła się oberwać i w pewnym zakresie obrotów drga ( częste w kV6 ).Naprawa polega na przecięciu wydechu przed katalizatorem i pospawaniu wewnętrznej rury i potem całości. Może też być pęknięty łącznik elastyczny wydechu ( harmonijka z blachy ), który jest dwuwarstwowy i wewnętrzne pęknięcie a najczęściej oderwanie , nie jest widoczne. W moim R tak było i wymieniłem łącznik elastyczny.Często źródłem takich dźwięków jest rozlatujący się katalizator.
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 07:14
RaD256,
RaD256 napisał/a:
Hmm senior a czy jest jakiś sposób by sprawdzić który z elementów jest uszkodzony
najłatwiej można sprawdzić łącznik, wystarczy mocno uchwycić rurę wydechu za katalizatorem i mocno nią poruszać w tył/przód.Jeśli udaje się ją przesuwać, albo słychać jakieś dźwięki, to raczej do wymiany.Rurę przed katalizatorem naprawia się , jak napisałem wyżej. Katalizator jest najmniej prawdopodobny,zależy od przebiegu , wystarczy go opukać młotkiem gumowym i posłuchać.
SeniorA, Masz racje że u każdego może być coś innego. Ja jednak jestem przekonany o tym że u mnie "brzęczenie" słychac bardzo wyraźnie gdzieś z pod szybia. Nie mam czasu tym się zając,jednak w najbliższym czasie poszukam powodu i napewno podziele się wiedzą.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum