Wysłany: Sro Maj 28, 2008 09:03 [R75] Zmienne fazy dolotu
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
juz kiedys zadawalem to pytanie, niestety nikt sie nie wypowiedzial
Zabralem sie w koncu za moje padniete VISy i udalo mi sie znalezc na allegro wymontowane z innego i podobno dzialajace. Czlowiek, ktory je sprzedaje jest uczciwy i powiedzial, ze udziela ma na nie gwarancji.
Pytanie tylko jak, w garazowych warunkach, sprawdzic, czy dzialaja?
znacie jaki magiczny sposob?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 06, 2010 23:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 09:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
HdM, obawiam się, że sprawdzenie nie będzie takie łatwe.
ZTCP tam są 2 silniki. Jeden operuje zaworami mocy, a drugi zaworem równoważącym. One z kolei otwierają przy zadanych prędkościach obrotowych silnika. Musiałbyś jakoś zasymulować sygnał prędkości obrotowej i podłączyć do odpowiedniego styku w gnieździe silniczka...
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Jeżeli stare zostaną na miejscu, to można tak zrobić i chyba powinno być OK
Opis działania VIS (kiedy jaki silnik co robi) jest oczywiście na stronie klubowej.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
a jesli chodzi o diagmostyke to najlepiej podpiac sie pod kompa... przy okazji moze dowiesz sie innych ciekawych rzeczy o swoim R
jeśli chodzi o podpięcie do kompa, to już od dawna o tym myślałem, ale czy mógłby ktoś polecić jakiś zaufany zakład w pobliżu Łodzi? Patrzyłem ostatnio na allegro i wyczaiłem coś takiego: http://allegro.pl/item368...ratis_lodz.html , ale nie wiem czy się nadaje
Szukałem, ale tam większość firm z łódzkiego jest dopisana w 2003r i już nie robi Rovera, albo ma średnią komentarzy w okolicach 2 . Wolałbym kogoś zaufanego, kto zna się na rzeczy i odrazu doradzi coś jak będzie jakaś usterka.
podjedz tam, zapytaj sie ile kosztuje i podlacz sie - zobaczysz
ceny ksztaltuja sie roznie od 150pln w bylym ASO w Kobylce do 20zl w warsztacie w Wawie (mieli kompa, ale nie czytal pelnej diagnostyki i wzieli malo kasy za to - ale to, ze VIS nie dziala pokazalo od razu)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
no chyba tak zrobie jak będę miał chwilę. Kosztuje to wg. aukcji na allegro 50zł, więc nie tak drogo.
Tak patrząc na przebieg momentu obrotowego z sytemem VIS, to stawiam, że mam cały czas otwarty BALLANCED VALVE , bo mi coś słabo przyspiesza przy niskich obrotach, ale okaże po diagnozie.
HdM GIGAdzieki za pomoc.
pozdro
_________________ pozdrawiam wszystkich forumowiczów i roverkowiczów
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 20:49
Witam.
Może ktoś pomorze. Podpiąłem roverka pod kompa i wyskoczył błąd P1475 po skasowaniu go zaraz się z powrotem pojawił tylko po przekręceniu kluczyka. Co może być przyczyną? dodam że obydwa silniczki vis zostały wyczyszczone i powinny działać
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 22:25
kRisj napisał/a:
HdM napisał/a:
no chyba tak zrobie jak będę miał chwilę. Kosztuje to wg. aukcji na allegro 50zł, więc nie tak drogo.
Tak patrząc na przebieg momentu obrotowego z sytemem VIS, to stawiam, że mam cały czas otwarty BALLANCED VALVE , bo mi coś słabo przyspiesza przy niskich obrotach, ale okaże po diagnozie.
HdM GIGAdzieki za pomoc.
pozdro
Jeśli chodzi o silniczek - balance valve (z boku silnika) to podpinasz napięcie 12V "+" pod styk 4, "-" pod styk 3 - a potem zwierasz 1 z 3 żeby nastąpiło przełączenie. (jak rozewrzesz to się przekręci spowrotem)
Power valve - ten umieszczony od góry, "+" pod styk 3, "-" pod styk 2, a potem zwierasz 1 z 2 żeby nastąpiło przełączenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum