Wysłany: Pon Paź 26, 2009 09:51 [R75] Jak eksploatowć diesla
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
dla kogoś może sie ten temat wydać śmieszny ale mam pierwszego TDI i nie mam za dużego pojęcia na ich temat.chodzi mi zwłaszcza o turbine,łańcuszek rozrządu czy faktycznie ich sie nie wymienia i o każda porade związaną z tymi silnikami.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 06, 2010 00:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 09:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli chodzi o turbinę...
Czy się nie wymienia? A silnik się wymienia ?
Jeśli turbina jest sprawna, to spokojnie. To nie jest tak ,że masz turbinę=masz problem. Turbina fajna rzecz, tylko trzeba pamiętać o odpowiednim użytkowaniu. Poczytaj to :
Jeśli chodzi o rozrząd to jeśli masz łańcuch a pewnie tak jest to cóż - producent nie przewiduje wymiany rozrządu po przejechaniu jakiegoś konkretnego przebiegu... Teoretycznie zatem rozrząd masz dożywotni. Ale wiadomo że jeśli coś (czego nie życzę) się posypie to koszta też mogą być odpowiednio wyższe.
Należy pamiętać o kupowaniu paliwa dobrej jakości, wymianie filtrów, szczególnie filtra paliwa, wymianie oleju i jego filtra, dobrze jest mieć sprawne webasto na zimę.
najważniejsze w turbodislach,że przed każdym wyłączeniem silnika (jeżeli przekraczałeś 100km/h) trzeba potrzymać go na wolnych obrotach,aby schłodzić turbinę olejem-wtedy długo posłuży
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum