Wysłany: Wto Paź 27, 2009 21:16 [R75] Obroty silnika na jalowym biegu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
mam takie ustrojstwo jak dojeżdzam, do skrzyżowania i włączam jałowy bieg to silnik schodzi, na nisze obroty gdzieś na 500 a po 3 sek, jest ok około 800 i jest ok .
_________________ R.R.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 06, 2010 21:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 21:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chyba jednak nie typowy. U mnie schodzi płynnie do 800obr/min i niżej nie zejdzie. Miałem podobne objawy przy vw, ale to był będzyniak. Padł wtedy silniczek krokowy. A co jest odpowiedzialne tutaj za trzymanie obrotów ?
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 10:03
mirekbuk120 napisał/a:
A co jest odpowiedzialne tutaj za trzymanie obrotów
kontroluje i utrzymuje obroty sterownik ECM. Prawidłowe to 780 obr/min ,plus minus 50.
saute napisał/a:
najbardziej spadek obrotów jest widoczny przy nagłym hamowaniu
może przyczyny trzeba szukać w działaniu podciśnieniowego układu wspomagania hamulców.W benzynie jest wykorzystywane podciśnienie w kolektorze dolotowym , a w dieslu jest pompa podciśnienia, którą napędza wałek rozrządu.
Witam
Czasami mam podobny problem, zauważyłem też, że jest to związane z hamowaniem, obroty się zmniejszają podczas zatrzymywania do zera. Czy towarzyszy w waszych samochodach też utrata mocy? Ostatnio też mam odczucie, że zaraz rano po odpaleniu i ruszeniu po kilku sekundach silnik wyraźnie się zamula (przepływomierz mam nowy Bosch). Może uda się te objawy połączyć w jedną całość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum