witam doradzcie mi jaki kupic dobry olej do roverka 200 bo mam go od 2 miesiecy i chce zmienic byl wlany jakis mineralny ,a teraz zastanawiam sie nad castrolem magnatec dobry on jest
_________________ ....special stereo system ....
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 19:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przez ponad 200K km mój klekot jeździł na mineralnym ostatnio zalałem półsyntetyk Valvoline Maxllife i stwierdzam, że zmiana na lepsze. Valvoline będzie chyba najlepszym wyborem za rozsądną cenę jego największą zaletą jest chyba to, że nie jest rozlewany w Polsce
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 20:25
hertz25 napisał/a:
to jest polsyntetyk
ten półsyntetyk to jest w rzeczywistości mineralny z max. 30% bazy syntetycznej i z chemicznego punktu widzenia blisko mu do mineralnego.Opis '' semisyntetic " albo półsyntetyk , znaczy tylko,że w bazie jest jedynie dodatek oleju syntetycznego , a reszta to mineralny.
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 20:40
Ostatnio dolewałem znajomemu minerała 15W40 co mi sie został z poprzedniego samochodu, ale on gęsty jak miód, i to przy jeszcze dodatniej pogodzie. A co będzie przy minusowej? pewnie towot. IMO najlepiej im rzadszy zaakceptuje silnik tym lepiej dla niego, ja jeżdżę na 5W30 lotos.
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 21:15
blue827 napisał/a:
ja jeżdżę na 5W30
nie powinno się stosować oleju o lepkości na ciepło niższej i lepkości na zimno wyższej , od zalecanej przez producenta , tzn. 10W/40 nie można zastąpić 15W i 30 . Może być 5W/40 , 10W/50.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:31
oczywiście jak każdy płyn eksploatacyjny tak i do wspomagania co jakiś czas należy wymienić a co sie tyczy dolewania - układ jest zamknięty i nie powinno być takiej potrzeby chyba, że gdzieś jest nieszczelny to warto tę usterkę znależć i usunąć
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:12
hertz25 napisał/a:
olej od wspomagania kierownicy to sie tez wymienia czy tylko dolewac mozna i bedzie ok
olej od wspomagania należy do tych płynów eksploatacyjnych,które się kontroluje i uzupełnia w razie potrzeby , a wymienia w przypadku napraw układu wspomagania.
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:50
Olej w przekładni jest trwały i z racji niższych obciążeń, instrukcje obsługi nie przewidują jego wymiany, a jedynie dbanie o właściwy poziom. Należy wiedzieć ,że olej nie jest wieczny i dlatego w autach kilkunastoletnich na wszelki wypadek można wymienić. Do płynów eksploatacyjnych, których wymiany nie przewidują instrukcje obsługi, należą jeszcze oleje w zawieszeniu hydraulicznym i w układzie samopoziomowania nadwozia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum