Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:04 [R216] Czy warto założyc gaz
Witam od roku posiadam R216SI rocznik 1997 zmieniłem prace i teraz dojeżdżam jakieś 120 km dziennie proszę o opinie na temat instalacji gazowej czy opłaca się czy nie, jak się auto zachowuje, ile pali i czy wogóle roverek lubi gaz bo słyszałem różne opinie na ten temat. Dodam ze mój R ma 110000km przejechane i ogólnie jest w niezłym stanie prócz znikającego płynu chłodniczego ale to raczej dziurka w chłodnicy lub nieszczelna pompka wody niż hgf.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli tyle dojeżdżasz codziennie wg. opłaca Ci się gaz montować.
Oczywiście sekwencja bo z tego co wyczytałem jest tam plastikowy kolektor
gazu powinien ci palić 15-20 % więcej niż benzyny. Przy sekwencji różnica w osiągach prawie nie odczuwalna. Częściej będziesz musiał wymieniać świece i kable WN. jeśli ubywa Ci płynu, to gaz pewnie to jeszcze pogorszy a to dlatego że parownik ogrzewany jest przez płyn chłodniczy, jak się fachowcy zaczną gdzieś wpinać w przewody chłodzące na pewno coś gdzieś strzeli
jeśli to HGF, to także gaz raczej ci to przyspieszy swoją podwyższoną temperaurą spalania...
to tyle minusów, jak założysz gaz będziesz zadowolony robiąc 100 km za 18-20 PLN a nie za 35-37 PLN
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 12:38
Cytat:
Oczywiście sekwencja bo z tego co wyczytałem jest tam plastikowy kolektor
jak najbardziej pełna sekwencja, moze być BRC (droższe ale lepsze) czy np STAG i inne wedle uznania i zasobów portfela
Cytat:
gazu powinien ci palić 15-20 % więcej niż benzyny
osobiście nie zauważam aż takiej różnicy w spalaniu - max to jakieś 5%
Cytat:
Przy sekwencji różnica w osiągach prawie nie odczuwalna. Częściej będziesz musiał wymieniać świece i kable WN
różnica faktycznie nieodczuwalna, co do eksploatacji przy zastosowaniu dobrych świec i kabli nie trzeba ich częściej wymieniać
Cytat:
jeśli ubywa Ci płynu, to gaz pewnie to jeszcze pogorszy a to dlatego że parownik ogrzewany jest przez płyn chłodniczy, jak się fachowcy zaczną gdzieś wpinać w przewody chłodzące na pewno coś gdzieś strzeli
gaz nic nie pogorszy, przy dołączaniu parownika trzeba tylko dopilnować aby był wpięty w mały obieg i dolać płynu oraz dobrze odpowietrzyć układ
Cytat:
to tyle minusów, jak założysz gaz będziesz zadowolony robiąc 100 km za 18-20 PLN a nie za 35-37 PLN
Cytat:
Dodam ze mój R ma 110000km przejechane
mój ma na budziku 320k km z tego prawie połowa na gazie i bez problemu
przy właściwie dobranej i wyregulowanej instalacji silnik nie odczuwa różnicy
jeden minus który osobiście zauważam to dodatkowy koszt w badaniu technicznym, poza tym zrobiłem i robię sporo km na gazie i nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu, przy dużych przebiegach cena instalacji zwraca się szybko a później pozostaje już tylko tankować i jeździć
ważna rzecz - warto mieć w zbiorniku co najmniej 1/3 poziomu paliwa po pierwsze auto zapala na benzynie a po drugie pompa paliwa musi mieć chłodzenie żeby się nie zatrzeć
warto też zamontować wyłacznik pompy żeby bez potrzeby nie pracowała jak jeździmy na gazie (są nawet gotowe moduły)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez darek_wp Pon Lis 02, 2009 12:43, w całości zmieniany 1 raz
Mój K1.6 (taki sam silnik) pomyka na Zenith+Valtek - i choć to niska półka sekwencji to wsio działa bardzo dobrze Ojciec ma w Omedze V6 Staga+Magicjety i też jest bardzo dobre (to chyba półka wyżej).
Co do wszelkich rozważań typu "czy sie opłaca, boje sie o HGF" - zacznij od tego i tak że po kilkunastu tankowaniach będziesz miał na naprawe. Ale LPG silnika nie psuje (przynajmniej nie na tyle by sie dało zauważyć po drobnych 100tys km ), prawdopodobnie przy takich przebiegach zaoszczędzisz więcej niż warty jest cały samochód.
Przyjmując że benzyna jest po 4,2 a gaz po 2,0 i że spalanie wyjdzie 9l/100 to zaoszczędzisz jakieś 200zł na każde 1000km. Prawie 25zł dziennie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum