Wysłany: Pon Lis 02, 2009 21:37 [R 416] sonda lambda
Witam ... mam problem mianowicie szykuje mi sie wymiana sondy lambda... i kolega polecil mi uniwersalna songe NGK 4 przewodowa .. jak myslicie nada sie czy musze szukac ORYGINALNEJ MG ROVER
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 21:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Z tymi uniwersalnymi różnie bywa. To gwint nie pasuje a to że sie nie komunikuje. Jeden plus ze NGK a nie Bosch. Radze wydac pare zloty wiecej i kupic oryginał! Albo szukaj na allegro jakiegos mlodego rozbitka i bierz z niego bedzie taniej.
Ajesli moge to po czym sugerujesz ze pada Ci lambda?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No to fakt do wymiany tyle ze lambda nie ma nic do zimnego silnika. Działa dopiero jak sie rozgrzeje chyba ze ma grzałke ale w Roverkach chybą są bez grzałek
wiem ale osttanio na ozgrzanym tez mi zaczely obroty falowac... i coraz wiecej pali ... takze wina swiec to raczej nie to ... ale ...dziisaj robilem pomiary napiecie nie spada do 0 przy gwaltownym zejsciu z obrotow...
a z tym falowaniem to tez nie jestem pewien czy lambda ma jakikolwiek wpływ na nie. Sprawdź przepustnice i silnik krokowy! Jak bedzie z nimi ok a problem bedzie dalej to sprawdzilbym czujnik temperatury ten od ECU.
Ja mam silnik 1.6 i w sumie to to samo, ale mam znajomych i znizki w sklepach i nowa NGK uniwersalna 4 przewodowa moge miec za 78 zlotch, jeszcze jutro przejade sie do INTER CARSU i zobacze co i za ile mi oferuja
78zl to faktycznie bardzo malo jak za sonde.
flapjck1 dobrze mowi, byly na allegro sondy ngk do poldorovera, acz sprzedawca nie byl pewien czy beda pasowac do roverow. i faktycznie, pasuja, ale jakby nie do konca, bo kabel za krotki ale to akurat nie problem.
mi jak padla sonda, to roznicy w spalaniu ani kulturze pracy za bardzo nie odczulem, jedynie spaliny byly troszke brudne
kpt, roznie sie to objawia a ile Ci pali teraz w miescie
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 23:26 ] Vesper416, silnik i przeputnica chyba ok ... ale posluchaj.. sprawdzalem sonde zgodnie z instrukcja na stronei niby na obrotach ma te 0.2-0.8 ale ... przy gwaltownym zamknieciu przepustnicy nie pokazuje i 0 i w ogole uto duzo pali ... nie schodzi odrazu z obrotow tylko zbija je powoli .... oczywiscie na luzie bo w czasie jazdy jak wcisne sprzeglo dosc szybko z nich zbija ...
srednio wychodzi mi ok 8l jak jezdze tylko po sz-nie, z tym ze do pracy mam taka trase, ze z 15 km polowa to warunki praktycznie pozamiejskie- stala predkosc przelotowa ok 90km/h.
w trasie (bez autostrad) niewiele ponad 6l, jak jade sam i mocno nie depcze. acz nie jest to kapelusznicza jazda, co moze potwierdzic fotka z ost trasy wykonana przez dzielna straz miejska
te 12 to w tylko w miescie, w korkach? mysle ze jakbym przez samo centrum sz-na jezdzil dzien w dzien w szczycie, to 10 by mi palil.
hmmm, a łącznik miedzy pedalami a kierownica nie jest jakis zbyt wyrywny?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 09:07
Wiesz ja ostatnio kupowalem uniwersalna sade lambda tylko ze boscha i ona nie pasuje do Roverka 416si jest poprostu za gruba i za dluga ta oslona czujnika ktory wkreca sie w rure kolektora jest za gruba i za dluga tak mowili mi mechanicy dwaj , to raczej to jest prawda. A z tego co widzialem to te sondy Ngk maja podobne rozmiary wiec nie wiem czy beda pasowac . Wiec to nie jest prawda ze kazda sonda lambda jak ma 4 przewody bedzie pasowac . Mi mechanik zalozyl sonde od golfa chyba 4 wymienil wtyczke ta ktora sie podpina sonde i teraz mam wtyczke od golfa . Samochod sprawuje sie dobrze ,bo wczesniej mi nierowno chodzil na zimnym tzn. Jak odpalilem przez minute bylo ok po minucie zaczynal nierowno chodzic i tak z 3 minuty i potem zaskakiwal i bylo normalnie . Doszedlem do wniosku ze to grzalka w sondzie padla, wymienilem i jest dobrze.
tomi78, a jak wygladalo spalanie?? co do sondy, kolega z bratem maja sklep i sprawdzali w katalogu, w razie problemow moglbym ja zwrocic bez zadnego klopotu...
Oryginalne sondy MG Rover były dostarczane właśnie przez Boscha.
Vesper416 napisał/a:
No to fakt do wymiany tyle ze lambda nie ma nic do zimnego silnika. Działa dopiero jak sie rozgrzeje chyba ze ma grzałke ale w Roverkach chybą są bez grzałek
Jak ma cztery przewody, to ma i grzałkę. U mnie przyczyną niesprawności zimnego silnika była właśnie padnięta grzałka.
tomi78 napisał/a:
Samochod sprawuje sie dobrze ,bo wczesniej mi nierowno chodzil na zimnym tzn. Jak odpalilem przez minute bylo ok po minucie zaczynal nierowno chodzic i tak z 3 minuty i potem zaskakiwal i bylo normalnie . Doszedlem do wniosku ze to grzalka w sondzie padla, wymienilem i jest dobrze.
Miałem identyczne objawy w swoim aucie. Pomiar rezystancji na przewodach grzałki wskazał nieskończoność, czyli musiała być uszkodzona - sprawna posiada rezystancję w granicach kilku Ohmów. Nową sondę dobrałem wg katalogu Boscha.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 09:29
Spalanie bylo w normie jakosc spalin tez wiec byla napewno padnieta grzalka . Gdy spaliny nagrzaly sonde zaczynala dzialac poprawnie i badanie spalin i zuzycie paliwa nie wskazywaly na sonde lambda . Jezdzilem dlugi czas z tym do mechanikow i kazdy kazal mi wymieniac co innego az sam doszedlem do tego ze to sonda lambda . Nie kazda uniwersalna sonda pasuje i nie sugeruj sie tym co mowia ci sprzedawcy trzeba poprostu dobrac odpowiednia sade uniwersalna do modelu samochodu , albo kupic orginalna do rovera ale koszt takiej jest o duzo wyzszy niz uniwersalnej.
Kot, mi też tyle pali
to jest specyfika naszego miasta że więcej się stoi niż jedzie.
Jak tylko łapałem trochę trasy a później miasto to wychodziło 8l.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum