Wysłany: Pon Lis 02, 2009 22:45 [R600] Duże spalanie pomocy
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
mam problem. auto pali mi 8-9 l na 100 km czym mogło by być to spowodowane ? wcześniej miałem nizsze spalanie ponizej 7 litrów na dynamicznej jezdzie a teraz jadac spokojnie pali jak smok
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 06, 2011 22:51, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 22:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
auto nie kompci tylko po odpaleniu z ranca przez jakis czas jest dumek ciemno biały i po paru minutach ustaje
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 23:16 ]
auto nie straciło na mocy tylko obroty troche skacza na biegu jałowm jak i przy przyspieszaniu czuc ze przerywa czasem przy ok 1500obrotów
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 23:18 ]
a weze mam sprawdzic czy nie sa dziurawe? a przpływke jak najlepiej sprawdzic? odpinajac?
[ Dodano: Pon Lis 02, 2009 23:19 ]
remi55 ale nawet gdybym napisał ze duze spalanie 8-9 l na turbo to jest przeciez mało
bolekk, Twoim obowiązkiem w celu uzyskania odpowiedzi jest podanie dokładnych danych auta im więcej danych tym łatwiej coś doradzić.
Co do spalania, to jak napisano, możesz odpiac przepływomierz i zobaczyc czy bedzie róznica w dynamice i spalaniu. W jakim stanie jest filtr powietrza Pozatym .... teraz jest sporo chłodniej i jeśli jeździsz na krótkich odcinkach na niedogrzanym silniku (a diesel się dość długo grzeje) to wzrost spalania w dieslu (i nie tylko) zimą jest normalny.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 20:26
Cytat:
Moze mu palic 8l jak ma przeplywke walnięta.
A spotkałem się już kilka razy na forum z twierdzeniem,że przepływomierz w roverowskim SDi współpracuje tylko z EGR i raczej nie powinien mieć większego wpływu na spalanie...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Cze 2009 Posty: 254 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 20:39
bolekk, zacznij od najprostszych rzeczy (pominę już fakt poprawnej pisowni i obeznania z regulaminem) czyli:
* filtr powietrza
* ciśnienie w kołach
* jakość paliwa (gdzie tankujesz, czy nie zmieniałeś stacji)
* przepływomierz pod warunkiem 5 kabelków jak słusznie podpowiada Remi55,
później będziemy się zastanawiać dalej
_________________ 'Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...':P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum