Wysłany: Pon Lis 02, 2009 19:23 [R75] Webasto, czy się wyłącza ?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Wiem, że było dużo tematów o webasto ale ostatnio po wymianie bezpiecznika zauważyłem, w jaki sposób działa... mianowicie:
Wszystko tak jak opisane:
Poniżej 5 stopni się włącza po odpaleniu silnika. I nawet jak silnik złapie odpowiednią temperaturę wciąż zasysa powietrze i działa.
Nie obchodziło by mnie to gdyby nie fakt, iż spalanie drastycznie wzrosło. Przejechałem 50 km i mi spalił ponad 1/8 baku.
Czy webasto nie powinno się wyłączać gdy silnik osiągnie odpowiednią temperaturę?
A może jeżeli na zewnątrz temperatura jest poniżej 5 stopni to webasto działa nieustannie?
Nadmieniam, iż przy spalonym bezpieczniki a temperaturach porównywalnych auto cechowało się dużo niższym spalaniem
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 02:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 19:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czytałem tu na forum, że najdokładniej o spalaniu można się przekonać w następujący sposób:
Zalać bak do pełna
Przejechać równo 100 kilometrów
Dolać paliwa do zbiornika znów do pełna i patrzeć ile litrów się wlało.
Jest to moim zdaniem najdokładniejsze rozeznanie, bo można sobie tak zmierzyć po trasie i w mieści oddzielnie. A jak się roi taki pomiar w takim stylu jazdy jaki komu pasuje wtedy będzie najdokładniej z tym spalaniem.
Fakt, że ten wskaźnik działa jak sam chce, a najdokładniej pokazywało mi w poldku
dopiszę się do tego tematu, bo mam podobne pytanie. Najprawdopodobniej w chwili obecnej mam problem z termostatem ... a co za tym idzie chciałem się dowiedzieć o webasto.
Zauważyłem, że po odpaleniu mojego [R75 Diesel '00] wystartowało webasto . To dobrze, bo już się martwiłem, że coś nie tak (wystarczyło sprawdzić bezpieczniki) .
Autko dogrzało się do odpowiedniej temperatury na postoju (wskaźnik temperatury w połowie). Niestety jak to ma miejsce w przypadku uszkodzonego termostatu w czasie jazdy temperatura spadła. Ponownie załączyło się webasto i nie odpuściło dopóki temperatura nie wzrosła do połowy wskaźnika.
Czy to normalne zachowanie webasta?
Na szczęście w poniedziałek jadę na wymianę termostatu, więc temperatura nie będzie skakała jak królik wielkanocny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum